open-navfaktor-logo
search
Udruženje Baby steps
Opća bolnica u Sarajevu odustala od saradnje u projektu "Borba protiv korupcije u porodilištima"
Iz Udruženja Baby steps su saopćili da najavljena saradnja sa JU Opća bolnica "Prim. dr. Abdulah Nakaš" na projektu "Borba protiv korupcije u porodilištima" nije ostvarena. 
15.12.2022. u 16:31
get url
text

- Osjećamo se obaveznim javno istupiti sa informacijom o neostvarenoj saradnji iz razloga što smo prije tačno godinu dana, također javno, na press konferenciji održanoj 7.12.2021. godine u Sarajevu, zajedno sa predstavnikom ove ustanove najavili našu saradnju na projektu "Borba protiv korupcije u porodilištima" - navode iz Udruženja. 

Ova saradnja je trebala uključivati uvođenje elektronskog sistema prijave korupcije u porodilištu, kao i obuku osoblja o korupciji koja bi se realizovala u saradnji sa Uredom za borbu protiv korupcije i upravljanja kvalitetom KS te Ministarstvom zdravstva KS.

- Nažalost, uprkos nebrojenim pokušajima da započnemo sa realizacijom projektnih aktivnosti u proteklih 12 mjeseci, Opća bolnica "Prim. dr. Abdulah Nakaš" nije pokazala zainteresovanost za kretanje sa konkretnim koracima koji bi vodili ka njihovoj realizaciji. Razlozi iza ovakvog postupanja su nama nepoznati, ali ne možemo ne iskazati svoje razočarenje i nezadvoljstvo ovakvim epilogom, naročito u svjetlu nedavnog izvještaja Evropske komisije gdje se kao jedan od prioriteta u oblasti zdravstva navodi poboljšanje uvjeta u porodilištima i zabrana akušerskog nasilja, koje je ujedno i temeljni razlog korupcije u porodilištima. Vrijedi također navesti i činjenicu da smo bez većih poteškoća uspjeli ostvariti dogovor o saradnji sa svim ostalim porodilištima koja su obuhvaćena projektom (UKC Banja Luka, UKC Tuzla, JU Bolnica "Sveti vračevi" Bijeljina) - objašnjavaju iz Udruženja te dodaju:

- Volja ustanova na zajedničkom rješavanju problema je uvijek najbolji i najpoželjniji put – to je put koji vraća povjerenje građana u sistem kao društvenoj infrastrukturi koja čuva ljude i brine se o njima. Ali ako ne postoji volja na jednoj strani, uvijek ostaje volja i odlučnost na drugoj. Kao nevladin sektor, naš zadatak jeste da nastavimo raditi u interesima građana i da nastavimo tražiti druge moduse kako se boriti protiv devijantnih pojava u našem društvu - stoji u saopćenju Udruženja Baby steps.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.