open-navfaktor-logo
search
Veliki značaj
Općina i hotelijeri: Otvaranje Pelješkog mosta smanjit će gužve u tranzitu kroz Neum u ljetnim mjesecima
Do otvaranja Pelješkog mosta, jednog od najvažnijih infrastrukturnih objekata u Hrvatskoj, ostalo je još nekoliko sati. Njegovo puštanje u funkciju imat će veliki značaj i za Neum, jedini bosanskohercegovački grad na Jadranu. U Neumu sa neizvjesnošću gledaju na taj trenutak.
26.07.2022. u 09:59
get url
text

Da će otvaranje Pelješkog mosta rasteretiti Neum kada je riječ o saobraćaju, smatra Dragan Jurković, načelnik Općine Neum.

- Otvaranje Pelješkog mosta nam donosi smanjenje gužvi tokom ljetnih mjeseci. To je definitivno velika prednost i posljednjih dana smo bili svjedoci da su kroz Neum bile velike gužve, odnosno praktično spojeni granični prijelazi i to je ono što je nama ovdje stvorilo veliki problem. Eventualni gubitak je za objekte koji se nalaze uz samu magistralnu cestu jer će imati blagi pad prometa - izjavio je Jurković.

Smatra da to neće značajno utjecati na sam razvoj Neuma.

- Prije jedan mjesec otvorili smo cestu Neum - Stolac, nakon toliko godina čekanja i iščekivanja napokon smo se otvorili prema unutrašnjosti Bosne i Hercegovine i samim time smo vidjeli da imamo veći protok gostiju u Neum - naglasio je Jurković.

O značaju Pelješkog mosta za Neum govorio je i Branimir Butigan, predsjednik Udruženja hotelijera općine Neum.

- Sigurno je da će objekti koji se nalaze uz samu magistralu izgubiti na prometu jer ovise o tom tranzitu koji prolazi preko magistrale, ali jednako tako taj tranzit guši Neum u ljetnim mjesecima tako da iz donjeg do gornjeg dijela grada treba 30 do 40 minuta. Nadamo se da ćemo ostvariti taj benefit i da nećemo imati više gužvi kroz grad - pojasnio je Butigan.

Kako je kazao, kod hotelijera postoji bojazan u situaciji kada Hrvatska uđe u Schengen, dakle, u kakvom će režimu raditi granice Klek, Neum 1 i Neum 2.

- Hoće li se naši gosti koji ovdje borave i koji idu na izlete u Dubrovnik, Split i na Korčulu, morati dugo zadržavati na granicama. U razgovorima koje smo mi vodili, ne bi se ništa trebalo mijenjati jer Hrvatska je već sada na nivou šengenskog režima i ne bi se ništa trebalo mijenjati. Ako sve ostane isto, mislim da bi od Pelješkog mosta mogli dobiti samo benefite, dakle, riješiti se tranzita koji guši grad. Grad bi trebao prosperirati od toga - naglasio je Butigan.

Da će otvaranje Pelješkog mosta puno značiti za Neum smatra i Davor Krešić, potpredsjednik Udruženja hotelijera Neuma.

- Otvaranje Pelješkog mosta puno znači. Prvenstveno znači lokalnom stanovništvu jer svrha samog turizma je ugodniji, lagodniji i bolji život lokalnog stanovništva od koristi koje nam turizam donosi. Mi smo do sada, nažalost, imali čepove od granice do granice, nemoguće je bilo preći granicu. Znamo da smo naslonjeni na Hrvatsku, Metković i Dubrovnik, što privatno što poslovno, tako da je bilo nemoguće komunicirati prema tim destinacijama - pojasnio je Krešić.

Istakao je da će Pelješki most rasteretiti saobraćaj kroz Neum.

- U Neum ljudi dolaze sa namjerom, unaprijed bukiraju smještaj tako da to neće puno uticati na booking u samom Neumu - dodao je Krešić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.