open-navfaktor-logo
search
Milionski gubici
Općina Ilidža građevinske dozvole proglašava ništavnim, Muzur bez odgovora na pitanja
Općina Ilidža je od dolaska Nermina Muzura na mjesto načelnika poništila oko 160 već izdatih i pravosnažnih građevinskih dozvola za gradnju na području ove općine, tvrde privrednici.
25.02.2021. u 21:37
get url
text

Prema njihovim riječima, time su nanesene stotine miliona štete.

- Od kako je Muzur došao na mjesto načelnika, izazvao je pravnu nesigurnost i pravno nasilje nad nama privrednicima. Poništava se 160 pravosnažnih građevinskih dozvola privrednicima koji imaju po 100-200 radnika i stranim investitorima, sve je zaustavljeno – kazao nam je jedan od investitora, koji nije želio da mu objavimo ime u strahu da bi mogao "navući još veći problem".

On tvrdi da se sa tim krenulo prije 20-ak dana i da su svi radovi zaustavljeni.

- To su projekti po sedam, 15 hiljada kvadrata, vrijedni po 10, 20, 30 miliona maraka i to na cijeloj Ilidži, od Stupa do Rakovice. Sve je u kolapsu, čitava privreda na području ove općine će doći u kolaps. Jedan moj prijatelj je podigao sedam miliona maraka kredita, dobio je građevinsku dozvolu, pošao u realizaciju projekta i da gradi, a oni su mu sada sve obustavili – istakao je.

Naš sagovornik je dodao da postoje spiskovi ljudi kojima su građevinske dozvole "ništavne", koji su, prema njegovim riječima, selektivni.

- Prvo su poslali obavijest, a poslije toga i rješenja o ništavnosti građevinskih dozvola. Ne poništavanja, već ništavnosti, jer ih je neko dobro nasavjetovao da ako proglase nešto ništavno neće imati nikakve posljedice. Mi smo u konsultaciji sa pravnicima, formira se tim advokata koji će nas sve zajedno zastupati. Mi smo privrednici koji ovdje godinama plaćamo porez, imamo desetke i stotine zaposlenih, a sada su nas doveli u bezizlaznu situaciju – istakao je.

Pokušali smo kontaktirati načelnika Muzura kako bi objasnio o čemu se radi, međutim on nije odgovarao na telefonske pozive, niti smo do objave ovog teksta dobili odgovor na zvanični upit.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.