open-navfaktor-logo
search
Olakšanje za roditelje
Općina Novi Grad i ove godine za prvačiće osigurala udžbenike i ruksake
Općina Novi Grad Sarajevo i ove je školske godine obezbijedila udžbenike za sve učenike upisane u prvi razred osnovnih škola na području Novog Grada, a  bit će nastavljena i dosadašnja praksa da se početkom nove školske godine, uz želje za sretan početak školovanja, svim prvačićima, daruju i ruksaci.
18.08.2021. u 09:40
get url
text

- To je mali doprinos lokalne zajednice i briga manje roditeljima koji opremaju djecu u školu. Općina je u ranijim godinama, prije pandemije koronavirusa, za prvačiće sa svog područja organizirala manifestaciju za sretan polazak u školu, uz prigodan kulturno-zabavni program, međutim zbog situacija sa koronavirusom, ta praksa prošle godine je prekinuta, ali ukoliko epidemiološka situacija bude dozvoljavala, ove godine bit će upriličen prijem povodom polaska u školu naših najmlađih školaraca, stanovnika općine Novi Grad Sarajevo - navodi se u saopćenju iz ove općine. 

Prema podacima kojima raspolaže nadležna Općinska služba, u prvom upisnom roku, u 15 osnovnih škola na području novogradske općine upisano je 1.186 prvačića, a obzirom na to da još uvijek traje drugi upisni rok, očekuje se da će broj učenika upisanih u prvi razred osnovnog obrazovanja biti približan prošlogodišnjem.

- Kao i ranijih godina najviše upisanih prvačića ima Osnovna škola "Aleksa Šantić", zatim OŠ "Osman Nuri Hadžić", OŠ "Avdo Smailović", a novina u odnosu na prethodne godine je da je povećan broj upisanih prvačića u tri osnovne škole u naselju Dobrinja. Također raduje činjenica i da je u pet, od 15 osnovnih škola na području općine Novi Grad Sarajevo broj upisanih prvačića veći od stotinu - stoji u saopćenju. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.