open-navfaktor-logo
search
Potvrdio Sindikat
Općina Novi Grad radnicima Zraka uplatila 1.080 KM jednokratne pomoći
Općina Novi Grad uplatila je jednokratnu pomoć u iznosu 1.080 KM radnicima preduzeća Zrak d.d. Sarajevo, saopćio je sindikat te firme. 
30.12.2022. u 13:56
get url
text

- Općina Novi Grad, kao i načelnik Semir Efendić su i ovom prilikom pokazali svojim djelovanjem da su spremni pomoći ovom preduzeću u onoj mjeri u kojoj to oni mogu, bez obzira na to što nemaju nikakva ovlaštenja nad njim, dok sa druge strane većinski vlasnik Vlada FBiH isto ovo preduzeće gura u stečaj, što je zaista nečuveno, pogotovo kad se uzme u obzir da se radi o preduzecu iz namjenske industrije - navodi se u saopćenju.

Radnici Zraka se, dodaju, zahvaljuju Općini Novi Grad i načelniku Efendiću i na ovoj pomoći kao i na svemu ostalom što Efendić radi za ovu firmu, jer, kako navode, poslije nekoliko mjeseci bez plaće (a radnicima se ukupno duguje sedam plaća), ova pomoć je vratila dostojanstvo ovim radnicima i dala im dodatnu snagu da bez obzira na sve probleme i sve namjere većinskog vlasnika, pokrenu proizvodnju i time pokažu da ovo preduzeće moze i mora opstati.

- Želimo iskoristiti ovu priliku da još jednom uputimo apel kako Vladi FBiH, tako i Općinskom sudu u Sarajevu, da se zaustavi proces stečajnog postupka, jer bi se njegovim pokretanjem prekršio zakon o finansijskoj konsolidaciji (član 9. zakona), a pri tome se pozivamo i na slučaj Agrokomerc iz 2019. godine kada je sud u Bihaću morao poništiti svoju prvobitnu odluku o pokretanju stečaja u tom preduzeću, jer je Agrokomerc u tom periodu bio u finansijskoj konsolidaciji. A samo da podsjetimo, Zrak d.d. Sarajevo je u finansijskoj konsolidaciji do decembra 2023. godine - saopćeno je iz Sindikata Zraka.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.