open-navfaktor-logo
search
Podrška
Općina Novi Grad Sarajevo: Po 500 KM za još 43 porodice sa blizancima, trećim i više djece
Općina Novi Grad Sarajevo dodijelila je još 43 rješenja za novčanu podršku u iznosu od po 500 KM porodicama sa svog područja koje su ove godine dobile blizance, treće i svako naredno dijete. Time je ovu vrstu podrške u ovoj godini dobilo 155 porodica.    
12.12.2023. u 16:40
get url
text

Pomoćnik načelnika za boračka pitanja, rad, socijalna pitanja i zdravstvo Tajib Delalić i Tahir Mašić, viši stručni saradnik za stručno operativne i analitičke poslove uručili su roditeljima rješenje za jednokratnu pomoć i prigodne poklone, te im poželjeli sreću.

- Ovo je projekat koji se već niz godina realizuje u Općini Novi Grad Sarajevo, rođenje blizanaca, trećeg i svakog narednog djeteta. To je jednokratna pomoć od 500 KM po novorođenom djetetu. Danas su uručena 43 rješenja i podjeljeno je 24.000 KM, u lijepoj atmosferi, obradovali smo roditelje i novorođenu djecu prije novogodišnjih praznika. Naša je poruka da uvijek mogu računati na Općinu Novi Grad - istakao je Delalić.

Među porodicama kojima je dodijeljena ova vrsta podrške, 28 porodica dobilo je treće dijete, sedam porodica četvrto, dvije porodice dobile su šesto dijete, dok je jedna porodica dobila sedmo dijete. Pet porodica dobilo je blizance, među kojima je jedna porodica koja je dobila deveto i deseto dijete.

Dženeta Mujezin, majka blizanaca i jedne tek rođene bebe iskazala je zahvalnost načelniku i Općini Novi Grad Sarajevo.

- Nama je zaista potrebna svaka vrsta pomoći u našoj državi i naš načelnik se trudi da što više pomaže i olakša nam. I u ovo vrijeme svaka pomoć dobro dođe, trebalo bi da sve općine, Kanton i federalni nivoi uvedu ovakvu pomoć. Danas imamo majke koje iz zdravstvenih ili nekih drugih razloga ne mogu da doje i onda su izdaci za adaptiranu hranu veliki i za jedno dijete, a pogotovo troje ili više djece. Na ovaj način osim što se pomaže roditeljima također im se daje i podsticaj da imaju što više djece - rekla je Mujezin. 

Mirnes Radmilović, otac troje djece, također je izrazio zahvalnost na pomoći Općini Novi Grad.

- Ova podrška nam znači mnogo, i drago mi je što se lokalna zajednica odlučila na ovakav vid pomoći i trebali bi svi u državi BiH da pomažu na ovakav način roditeljima sa troje i više djece. Sredstva koja smo dobili iskoristit ćemo za potrebe naše djece - poručio je Radmilović.

Podrška porodici i natalitetu mjera je koju Općina Novi Grad Sarajevo provodi od 2015. godine, kao vid podrške porodici i natalitetu. Ova pomoć ima za cilj da se na neki način barem simbolično podrže roditelji koji se opredijele da imaju višečlane porodice.

Za ovu namjenu iz budžeta Općine Novi Grad Sarajevo za 2023. godinu izdvojeno je 120.000 KM, saopćeno je iz Press službe Općine Novi Grad Sarajevo

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.