open-navfaktor-logo
search
Podrška ugroženim
Općina Novo Sarajevo: Pomoć od po 50 KM za penzionere s minimalnom penzijom
Načelnik Općine Novo Sarajevo Nedžad Koldžo i direktor Federalnog zavoda za PIO Zijad Krnjić potpisali danas su Sporazum o načinu isplate jednokratnih pomoći penzionerima sa područja ove lokalne zajednice.
15.06.2020. u 14:12
get url
text

Radi se o dodjeli jednokratnih pomoći najugroženijim kategorijama penzionera sa područja Općine Novo Sarajevo, koji primaju minimalnu penziju, a nisu obuhvaćeni jednokratnom pomoći od strane općine Novo Sarajevo isplaćenom uz aprilske penzije. Općinski načelnik Nedžad Koldžo istakao je kako je ovo drugi krug podjele jednokratnih pomoći penzionerima s područja općine, čime će svi penzioneri sa minimalnim penzijama ove godine dobiti po 50 KM, a sve sa ciljem ublažavanja socijalno-ekonomskih posljedica izazvanih pandemijom korona virusa.

- Već 14. godinu zaredom Općina Novo Sarajevo izdvaja značajna sredstva za dodjelu jednokratnih pomoći najugroženijim penzionerima po spiskovima i kriterijima Udruženja penzionera Novo Sarajevo, a takvu pomoć godišnje dobije oko 2.300 penzionera. Ove godine Budžetom smo planirali 200.000 KM kako bi pomoć bila dodijeljena za 4.000 penzionera, ali imajući u vidu socio-ekonomsku situaciju uzrokovanu panedmijom, rebalansom Budžeta osigurali smo dodatnih 150.000 KM kako bi svi penzioneri sa minimalnom penzijom ove godine dobili po 50 KM - ističe načelnik Koldžo, te dodaje da po evidencijama Federalnog zavoda PIO/MIO takvih je 7.025 penzionera na području općine, tako da će u ovom krugu pomoć dobiti ukupno 3.025 penzionera, a prethodnih 4.000 penzionera jednokratnu pomoć dobilo je u maju ove godine.

Direktor Federalnog zavoda za PIO/MIO Zijad Krnjić zahvalio se Općini Novo Sarajevo i Općinskom načelniku što svake godine pomognu najugroženijim penzionerima u vidu podjele jednokratnih pomoći.

- Ove godine Općina je omogućila da svih 7025 penzionera sa minimalnim primanjima dobiju uz penzije po 50 KM što dovoljno govori o brizi ove lokalne zajednice o najranjivijoj populaciji našeg društva, imajući u vidu da 90 posto ovih penzionera su socijalno ugroženi i u stanju potrebe - istakao je direktor Krnjić.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.