open-navfaktor-logo
search
Problem kulminirao
Općina Stari Grad će kažnjavati "Vodovod" zbog neovlaštenog kopanja saobraćajnica
Neshvatljivo je da se prokopi vrše na novom asfaltu netom nakon njegovog postavljanja i ta praksa ubuduće će biti sankcionisana, saopćila je Općina
02.08.2019. u 15:29
get url
text

Općina Stari Grad Sarajevo, putem Službe za inspekcijske poslove, poduzimat će sankcione mjere protiv kantonalnog javnog komunalnog preduzeća "Vodovod i kanalizacija" za sve prokope koji se budu vršili na saobraćajnicama, a suprotno odredbama Zakona o cestama FBiH, kao i Odluke o uslovima i načinu prokopa javnih površina na području Kantona Sarajevo.

Ovaj problem kulminirao je prethodnih mjeseci jer je navedeno preduzeće vršilo prokope na brojnim saobraćajnicama u Starom Gradu i to neposredno nakon njihove sanacije i postavljanja novog asfalta,  ističu iz Općine.

Posljednji zabilježeni primjer je u ulici Zmajevac čije je asfaltiranje, u dužini preko 1.500 metara, završeno sredinom prošlog mjeseca. Ova investicija koštala je više od 400.000 KM, a finansirali su je Općina Stari Grad i Direkcija za puteve Kantona Sarajevo. Nedugo potom, nadležna Služba za investicije i komunalne poslove je na ovoj lokaciji konstatovala neovlašten prokop od strane KJKP “Vodovod i kanalizacija“, a zbog kojeg su reagovali i građani. Za ove radove navedeno preduzeće nije imalo odobrenje Općine Stari Grad, te će, i pored činjenice da je naknadno prokop saniran, biti poduzete sankcione mjere.

Prema Zakonu o cestama FBiH za preduzeća koja na cestama izvode radove bez odobrenja ili suprotno uvjetima propisanim odobrenjem, predviđena je novčana kazna u iznosu od 1.000 do 10.000 KM.

Općina Stari Grad pravovremeno obavijesti KJKP "Vodovod i kanalizacija" o sanacijama svih ulica koje se vrše na području ove općine kako bi se svi eventualni kvarovi njihove mreže otklonili prije aslfaltiranja. Upravo iz tog razloga, neshvatljivo je da se prokopi vrše na novom asfaltu netom nakon njegovog postavljanja i ta praksa ubuduće će biti sankcionisana, saopćila je Općina.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.