open-navfaktor-logo
search
Opstruiraju radove
Općina Stari Grad: Od koga to Naša stranka štiti Trg oslobođenja - "Alija Izetbegović"
Povodom zahtjeva i stavova članova Naše stranke iznesenih u javnosti nakon početka sanacije Trga oslobođenja - "Alija Izetbegović", Općina Stari Grad Sarajevo i općinski načelnik Ibrahim Hadžibajrić uputili su otvoreno pitanje Našoj stranci: Zašto konstantno opstruiraju uređenje trga koji nosi ime rahmetli predsjednika Alije Izetbegovića? Koji su njihovi motivi i krajnji cilj opstrukcija koje traju od same najave radova na ovoj lokaciji?
07.08.2021. u 10:32
get url
text

- Iako nismo željeli izlaziti u javnost sa svim detaljima zaustavljanja izgradnje podzemne garaže na Trgu oslobođenja - "Alija Izetbegović", vrijeme je da se kaže istina! Ovdje se radi o čisto političkom pitanju i opstrukcijama stranke sklone kočenju i zaustavljanju svakog kvalitetnog projekta. Jasno je da Naša stranka, pod krinkom zastupanja interesa građana i javnosti, svaki projekat pretvara u političko pitanje nastojeći prikupiti jeftine političke poene - ističu iz Općine.

Dodaju da opravdano sumnjaju da Naša stranka stoji iza orkestrirane kampanje u medijima i socijalnim mrežama protiv izgradnje podzemne garaže na Trgu oslobođenja - "Alija Izetbegović", potpomognuta nerazumnim odlukama Komisije za zaštitu nacionalnih spomenika BiH koji su odlukom o proglašenju historijskog urbanog krajolika zauvijek "zabetonirali" mogućnost da se u Sarajevu, barem u užoj jezgri, nešto sagradi ili barem sklone ruševine koje predstavljaju ruglo grada.

- Ako se predstavljaju kao zaštitnici interesa građana, šta je sa svim onim građanima koji žele drugačije? Možda oni nisu toliko glasni i spremni na Facebook kampanje, ali sigurno imaju pravo da kažu šta žele. Koliko god da je onih koji nisu htjeli garažu, još je više onih koji su bili za njenu izgradnju. Svakodnevno nam se javljaju. Kao lokalna zajednica, željeli smo kvalitetnu infrastrukturu, rješavanje parking prostora gdje je itekako potreban i naravno prihode. Ako garaža u Avdage Šahinagića u jeku sezone ostvari prihod od 65.000 KM za jedan mjesec, zamislite kakav bi prihod bio na ovoj lokaciji? Hoće li Naša stranka odgovarati za neprihodovanje za koje su odgovorni svojim postupcima. I, ne zaboravimo, ta bi se zarada usmjeravala i na druge projekte, za poboljšanje uslova života unutar ove lokalne zajednice - ističu iz Općine.

Navode da sada Naša stranka osporava i sanaciju trga.

- Samo dan nakon početka radova pokrenuli su svoju dobro uigranu mašineriju da "zaštite" Trg oslobođenja - "Alija Izetbegović". Od koga ga štite? Od uređenja i uljepšavanja javne površine za koju se čak i ne troši budžetski novac, nego donatorska sredstva? Za nas je to javni interes, a šta je to za Našu stranku? Pod izgovorom da štite 276 m2 zarasle centralne površine koja služi samo da bi na njoj stajao spomenik prijete inspekcijom i obustavom radova? - navode iz Općine.

Traže da Naša stranka odgovori građanima zašto koči projekat sanacije Trga oslobođenja - "Alija Izetbegović" koji će u konačnici omogućiti moderno uređenu javnu površinu sa 1.600 m2 iskoristivog prostora u samom centru grada gdje će biti moguće održavati izložbe, sajmove, festivale, koncerte… neće biti ugrožene zelene površine, zadržat će se svi sadržaji i nijedno stablo neće stradati.

- Djeluje kao da su se, u nedostatku adekvatnih argumenta, grčevito uhvatili nefunkcionalnog postamenta za spomenik u samom centru trga koji, ovakav kakav je, samo onemogućava efikasno korištenje trga i ometa njegovu funkcionalnost - zaključuju iz Općine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.