open-navfaktor-logo
search
Ugrožavaju identitet starogradske jezgre
Općina Stari Grad podnijela krivične prijave zbog nedozvoljenih zahvata na nacionalnim spomenicima
Općina je putem Stručne službe načelnika, uputila krivičnu prijavu Tužilaštvu Kantona Sarajevo zbog neovlaštenog uklanjanja portala i postavljanja rolo garažnih vrata u antracit boji na adresi Sarači br. 57
AUTOR: Faktor
17.04.2024. u 19:29
get url
text
Radi se o lokalitetu koji je proglašen nacionalnim spomenikom
Radi se o lokalitetu koji je proglašen nacionalnim spomenikom
Općina Stari Grad u Sarajevu, putem Stručne službe načelnika, uputila je krivičnu prijavu Tužilaštvu Kantona Sarajevo zbog neovlaštenog uklanjanja portala i postavljanja rolo garažnih vrata u antracit boji na adresi Sarači br. 57.
- Kako smo nedavno objavili, radi se o lokalitetu koji je proglašen nacionalnim spomenikom i to kroz dvije odluke Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine, a što govori samo po sebi o značaju ovog lokaliteta sa aspekta kulturno - historijske zaštite. Nakon ovog slučaja, jučer je na spoju ulica Muvekita i Ferhadija primijećen novi čin narušavanja izgleda objekta koji je u obuhvatu "Historijskog urbanog krajolika Sarajeva" promjenom boje fasade, za što je također podnesena krivična prijava - navode iz Općine Stari Grad te dodaju:
- Potpunu nadležnost u ovim slučajevima ima Federalna uprava za inspekcijske poslove, sa kojom Općina Stari Grad nastavlja sarađivati, a u okviru svojih nadležnosti nastavljaju preventivno djelovanje, s obzirom da se na terenu primjećuje da se pojedinci ne uzdržavaju od radnji kojima se narušava zaštita nacionalnog spomenika, posebno Sarajevske čaršije kao jedne od najstarijih ostataka osmanske arhitekture na području Općine Stari Grad Sarajevo. Nažalost, Općini su oduzete mnoge nadležnosti kroz Odluku o Historijskom urbanom krajoliku, a povjerene Federaciji BiH koja nema ni kapacitet niti želju da štiti Historijski urbani krajolik. Ove nezakonite radnje narušavaju i izgled Starog Grada, ali i vrijednosti nacionalnih spomenika i neće se dozvoliti njihovo narušavanje bahatim ponašanjem pojedinaca bez posljedica - stoji u saopćenju Općine Stari Grad u kojem pozivaju građane da poštuju i čuvaju kulturno naslijeđe.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.