open-navfaktor-logo
search
Ni vlasnik ni posjednik
Općina Stari Grad pokreće krivičnu prijavu za nezakonit upis Vijećnice: "Grad Sarajevo ne polaže nikakva prava"
Pravobranilaštvo Općine Stari Grad Sarajevo podnosi krivičnu prijavu protiv službenika Zemljišno knjižnog ureda Općinskog suda u Sarajevu zbog nezakonitog donošenja rješenja uknjižbe prava vlasništva nad Vijećnicom u korist Grada Sarajevo.
06.03.2023. u 14:01
get url
text

Kako je saopćeno iz Općine, Pravobranilaštvo također podnosi žalbu Kantonalnom sudu u Sarajevu zbog nezakonitog donošenja i provođenja rješenja o upisu prava vlasništva nad Vijećnicom 1/1 u korist Grada Sarajeva, uprkos činjenici da još traje žalbeni rok i da je rješenje kao takvo nepravosnažno.

VEZANI TEKST - Vijećnica od danas u potpunom vlasništvu Grada Sarajeva

- Općina Stari Grad Sarajevo je jedini državni organ koji polaže pravo na Vijećnicu jer još od 1958. godine ima pravo upravljanja Vijećnicom i upisana je kao posjednik Vijećnice do dan danas. Pravobranilaštvo Općine Stari Grad Sarajevo ističe da je Općina Stari Grad 1958. godine dodijelila na korištenje dio Vijećnice Nacionalnoj i univerzitetskoj biblioteci Sarajevo, a Grad Sarajevo nikada nije imao upisano bilo kakvo stvarno pravo na navedenom objektu. Općinski pravobranilac Enes Smajlović dostavio je sve navedene dokaze Zemljišno-knjižnom uredu Općinskog suda u Sarajevu koji su evidentno zanemareni, te postoji opravdana sumnja u zakonitost donesenih rješenja - naveli su iz Općine.

VEZANI TEKST - Kolektiv NUBBiH o vlasništvu nad Vijećnicom: Gradonačelnica Karić u borbi protiv kulture

Kako dadaju, u postupak je aktivno uključena i Služba za imovinsko-pravne, geodetske poslove, katastar i stambene poslove Općine Stari Grad Sarajevo koja je pratila ovaj predmet kroz postupak aktuelne harmonizacije, te utvrdila da Grad Sarajevo nikada nije bio upisan u zemljišne knjige ni katastar ni kao vlasnik ni kao posjednik Vijećnice, i kao takav ne polaže nikakva prava.

- Općina Stari Grad Sarajevo će iskoristiti sva pravno raspoloživa sredstva da dokaže svoje pravo na predmetnoj nekretnini, te da svi oni koji su donijeli i proveli nezakonito rješenje uknjižbe prava vlasništva nad Vijećnicom u korist Grada Sarajevo snose pravne posljedice - naveli su iz Općine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.