open-navfaktor-logo
search
Neodgovorni i građani
Općina Stari Grad Sarajevo: Za smeće po gradu krivicu snosi kantonalna vlast i KJKP Rad
Ulice zatrpane smećem, prepuni kontejneri i nagomilani kabasti otpad, slike su sa kojima se i dalje suočavamo na ulicama Starog Grada, navode iz ove sarajevske općine.
17.05.2021. u 13:02
get url
text

Ističu da, iako su nebrojeno puta pozivali nadležno kantonalno preduzeće Rad da uspostavi kvalitetniji i efikasniji sistem odvoza smeća iz ove općine, to se nažalost nije desilo, te su opet suočeni sa velikim količinama otpada na ulicama.

- Ne želimo imidž zapuštene općine prljavih ulica, a za ovakve situacije odgovornost snosi i nadležno preduzeće i neodgovorni građani, te smatramo da je krajnje vrijeme da snose odgovornost za svoje postupke.

Općina, kao jedinica lokalne samouprave, ni na koji način nije nadležna za odvoz smeća, te direktnu krivicu za ovakvo stanje snosi kantonalni nivo vlasti pod čijom upravom je nadležno kantonalno preduzeće. Istovremeno, svjesni smo i indolentnosti i bahatosti pojedinih građana koji javnu površinu doživljavaju kao deponiju za odlaganje svih vrsta otpada i svega što im je suvišno u njihovim domovima. S obzirom na to da naši brojni apeli nisu urodili plodom, pozivamo nadležne inspekcijske i policijske organe na efikasnije djelovanje na terenu i najoštrije sankcionisanje svih prekršitelja – navode iz Općine Stari Grad.

Ističu da je bacanje otpada na nedozvoljenim mjestima, kao i stvaranje nelegalnih deponija necivilizovano i neljudsko ponašanje, odraz nekulture i da zaslužuje zakonom propisane sankcije.

- Kantonalno javno komunalno preduzeće Rad dva puta godišnje provodi akciju odvoza kabastog otpada. I pored toga, svjedoci smo da se na ulicama konstantno nalazi kabasti otpad prislonjen uz kontejnere. Ukoliko ove akcije nisu dovoljne, nadležno preduzeće mora povećati godišnji broj akcija, a svaki građanin koji prekrši zakon i odloži otpad mimo najavljenih termina mora biti sankcionisan – ističu, te dodaju:

- Ovaj apel i poziv nadležnim da djeluju upućujemo jer želimo sačuvati imidž općine koja se ponosi svojom tradicijom i baštinom, svojim mahalama i ulicama. Istovremeno, želimo zaštititi naše građane koji ni krivi ni dužni ispaštaju zbog neodgovornosti pojedinaca.

Stoga, još jednom pozivamo nadležne da djeluju prema zakonskim obavezama, a građane na odgovorno ponašanje i prijavljivanje svih počinilaca ovako nekulturnih i necivilizovanih djela.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.