open-navfaktor-logo
search
Reagiranje
Općina Stari Grad se oglasila o pretresu SIPA-e
Općina Stari Grad Sarajevo uputila je saopćenje za javnost povodom brojnih spekulacija koje su se pojavile u javnosti o razlozima dolaska Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u prostorije Općine Stari Grad Sarajevo i izuzimanja dokumentacije.
06.10.2022. u 10:44
get url
text

- Prije svega, kategorično demantujemo da su u Općini Stari Grad izvršeni pretresi, kako uporno tvrde pojedini mediji, iako je i SIPA na navedeno negirala. Također, javnost je obmanuta dezinformacijom da je SIPA sinoć (u večernjim satima) pretresala prostorije Općine Stari Grad, za što su čak priložene i fotografije na kojim se jasno vidi da u zgradi nema nikoga osim dežurnih uposlenika i članova Općinske izborne komisije koji su radili na ponovnom prebrojavanju glasačkih listića - navodi se u saopćenju.

Općina Stari Grad Sarajevo, dodaje se u saopćenju, radi objektivnog informisanja javnosti i sprečavanja širenja neistina kojim se narušava ugled ovog organa, a prvenstveno općinskog načelnika Ibrahima Hadžibajrića, obavještava javnost da su pripadnici SIPA-e u Općinu Stari Grad Sarajevo došli jučer u jutarnjim satima i izvršili uvid i izuzimanje dokumentacije, prema njihovim riječima, jednog predmeta.

- Nadležne službe Općine Stari Grad Sarajevo odmah su se stavile na raspolaganje pripadnicima SIPA-e i dostavile sve traženo, te zajedno s njima prošli kroz određenu dokumentaciju i dali pojašnjenja. U cilju istrage ne možemo iznositi više informacija o konkretnom predmetu, ali naglašavamo da Općina Stari Grad Sarajevo i općinski načelnik Ibrahim Hadžibajrić stoje na raspolaganju svim istražnim organima po pitanju uvida i izuzimanja svih predmeta za koje je izražena bilo kakva sumnja u zakonitost, te se stavljaju na raspolaganje za svaku vrstu odgovora, pojašnjenja i saradnje - pojasnili su, te dodali:

- Imamo profesionalnu, ali i moralnu obavezu demantovati netačne navode kojima se spekuliše u medijima o tome šta je predmetom dokumentacije koju je izuzuzela SIPA. Potpuno je netačno da se radi o dokumentaciji u vezi s izbornim procesom, kao ni dokumentaciji u konkretnim predmetima kao što je vlasništvo nad zemljištem u ulici Dženetića čikma. Što se tiče navoda o malverzacijama prilikom prodaje državnog zemljišta, ističemo da Općina Stari Grad Sarajevo svaku prodaju vrši u skladu sa utvrđenim zakonskim propisima, putem javnog konkursa i licitacije na koji je prethodno data saglasnost Općinskog vijeća Stari Grad Sarajevo i pozitivno mišljenje općinskog pravobranioca. Ukoliko bilo ko izrazi sumnju u način prodaje, ima pravo na uvid u dokumentaciju i provjeru svega navedenog.

VEZANI TEKST - SIPA provodi akciju u Sarajevu: Dokumentacija izuzeta i iz Općine Stari Grad

Iznošenje imena u javnosti i optuživanje osoba za koje ne postoji zvanični dokaz niti je nadležni organ objavio ta imena, dodali su u saopćenju, je kleveta, za što je zakonom predviđena odgovornost. Ističu da to što se pojedini mediji pozivaju na "izvore bliske istrazi" ne amnestira nikoga od odgovornosti pred zakonom za uništavanje nečijeg ugleda, imena, lika i djela.

Također, Općina je pozvala nadležne organe da što prije provedu započeti postupak i utvrde sve okolnosti, te poduzmu sve što je u njihovoj nadležnosti kako bi se razjasnile sve okolnosti vezane za predmetni postupak i javnost bila upoznata sa istim.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.