open-navfaktor-logo
search
Fekalije po ulici
Općina Stari Grad: "Vodovod i kanalizacija" ne radi svoj posao, iako od građana uredno naplaćuje svoje usluge
U ulici Ćopinica na Mošćanici jutros je, prema nalogu i na račun Općine Stari Grad, obavljeno čišćenje i pročepljavanje kanalizacionih odvoda kako bi se građanima osigurali normalni uslovi za svakodnevni život i spriječilo da se fekalije izljevaju na ulicu.
26.08.2021. u 14:42
get url
text

Kako je saopćeno iz Općine Stari Grad, nakon niza bezuspješnih pokušaja i poziva KJKP "Vodovod i kanalizacija" da riješi njihov problem, građani su se obratili Općini, te je općinski načelnik Ibrahim Hadžibajrić dao nalog nadležnoj službi da se ovaj problem hitno otkloni.

Građani tvrde da su uputili na desetine poziva nadležnom komunalnom preduzeću, ali da nikada nisu ni izašli na teren da vide o čemu se radi. S druge strane, stanovnici ulice Ćopinica priključeni su na vodovodnu i kanalizacionu mrežu KJKP "Vodovod i kanalizacija", te uredno izmiruju svoje obaveze prema ovom preduzeću koje ne želi preuzeti svoje obaveze prema korisnicima, ističe se u saopćenju.

- U razgovoru sa građanima saznali smo da ih u ovakvim slučajevima redovno upućuju na Općinu Stari Grad koja nije vlasnik instalacija niti pruža ovu uslugu i ne naplaćuje je od građana. Ovakva praksa ignorisanja građanskih zahtjeva i potreba od komunalnih preduzeća postala je sve češća, a prebacivanje odgovornosti na lokalnu zajednicu je u najmanju ruku neodgovorno i bahato.

Općina ne može dozvoliti da građani budu taoci nerada i nesposobnosti komunalnih preduzeća, te se u ovakvim slučajevima hitno reaguje za doborobit društvene zajednice, ali to ne znači da će vlasnici mreže biti oslobođeni svojih odgovornosti i obaveza jer za novac kojim građani plaćaju njihove usluge, dužni su da rade svoj posao - navode iz Općine.

Dodaju da su u razgovoru sa stanarima ulice Ćopinica saznali da se problem začepljenih odvoda pojavljuje najčešće u vrijeme kiša, a tada se fekalije, osim na ulicu, slijevaju i prema kućama.

Porodici Rovčanin stradala je garaža.

- Ovo se dešava posljednjih šest do sedam godina."Vodovod i kanalizaciju" sam zvala 15 puta i opet se nisu "smilovali" da dođu. Ispostavilo se da se kanalizacioni odvod začepio jer se to godinama nije čistilo i sve je izašlo u moju garažu - kazala je Nerciza Rovčanin.

Safija Hadžihasanović ispričala je da se u posljednje vrijeme pojavio i neugodan miris koji se širio cijelom ulicom.

- Smrad se širio cijelom ulicom i prijetila nam je zaraza zbog mnoštva muha, komaraca, pacova... Strahujemo od bolesti. Djeca ne izlaze da se igraju, a insekti i štetočine su se udomaćili. Nismo znali više kome da se obratimo, zato smo pozvali Općinu i veoma smo zahvalni načelniku Ibrahimu Hadžibajriću koji je tako brzo reagovao i pomogao nam - ispričala je Hadžihasanović.

Kako su potvrdili iz nadležne općinske Službe za investicije i komunalne poslove koja je danas nadzirala ove radove, svi šahtovi u ulici su pročepljeni i uspostavljen je normalan protok. Istovremeno, skreću pažnju i građanima na odgovornije ponašanje jer je evidentno da je do začepljenja dijelom došlo i zbog nerazgradivog otpada poput vlažnih maramica koje predstavljaju najveći problem.

- Vlažne maramice nisu razgradive i u kanalizacionim odvodima često naprave začepljenje, te se zaustavi protok. Zbog toga dolazi do izljevanja na ulicu. Građani bi trebali biti odgovorniji i paziti šta bacaju u odvode - kazali su u Službi.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.