open-navfaktor-logo
search
Načenik upozoravao
Općini Bileća zbog dugovanja isključena struja, slijedi isključivanje javne rasvjete
Općini Bileća jutros je zbog velikih dugovanja, koja dosežu i do 20 miliona KM, isključena struja, potvrđeno je za N1.
22.02.2022. u 12:39
get url
text

Načelnik Općine Bileća Veso Vujović potvrdio je kako je zbog dugova isključena struja Općini. Kaže, upozoravao je više nivoe vlasti i javnost da će do ovakvog scenarija doći, do kolapsa, bankrota Općine, no finansijska pomoć i dalje izostaje.

Vujović kaže da su sljedeći koraci isključivanje javne rasvjete, a ono što ga najviše brine je isključivanje struje u vrtićima i školama.

- Taj dug se taložio posljednjih 10 – 15 godina, gomila se tako da Bileća duguje oko 20 miliona prema različitim dobavljačima. Uglavnom dug je prevelik da bi se Općina mogla sama iznijeti sa tim problemom - rekao je načelnik Bileće.

Duguje se i uposlenicima Općine. U protekloj godini isplaćeno je ukupno devet plata, a 65 posto godišnjeg budžeta izdvaja se za plate radnika. Od 2016. godine do danas na budžet je primljeno oko 100 radnika, te je trenutno na općinskom budžetu njih 285. Prema riječima načelnika, pola od toga bio bi realan broj zaposlenih, zbog čega će prvi korak biti ukidanje radnih mjesta, od čega radnici i strahuju, prenosi N1.

Ipak, prva mjera je ukidanje struje Općini, što se čini posebno ironičnim jer se upravo u Bileći nalazi najveće akumulaciono jezero za proizvodnju struje.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.