open-navfaktor-logo
search
Velika Kladuša
Općinsko vijeće ostalo bez predsjedavajuće, ona ide u Parlament FBiH: Hoće li Abdićevi nastaviti opstrukcije
Bisenija Mušedinović podnijela je ostavku na dužnost predsjedavajuće Općinskog vijeća Velika Kladuša i vijećnice u tom vijeću jer preuzima mandat zastupnice u Parlamentu Federacije Bosne i Hercegovine.
29.12.2023. u 07:56
get url
text

VEZANI TEKST - Ustavni sud FBiH presudio, ali...: Kako izaći iz haosa u Velikoj Kladuši, šta će biti s budžetom za 2024.

Ona u Zastupnički dom Parlamenta FBiH dolazi umjesto Nijaza Hušića koji je nedavno imenovan za premijera Unsko-sanskog kantona.

Izbor novog predsjedavajućeg Općinskog vijeća Velike Kladuše pokušan je u srijedu za kada je Mušedinović sazvala hitnu sjednicu, ali je nedostajao jedan vijećnik kako bi bilo kvoruma. Stoga sjednica nije održana, a nakon toga Mušedinović je podnijela ostavku na dužnost vijećnice, što je i bila obavezna učiniti u skladu sa zakonom.

Na hitnu sjednicu Općinskog vijeća u srijedu je došlo 14 vijećnika. Nisu došli vijećnici Laburističke stranke, koja ne priznaje novu većinu ni izbor Mušedinović za predsjedavajuću, nije došao nezavisni vijećnik Ibrahim Bato Kajtazović, kao ni Dinko Ljubijankić (DNZ) koji je dio nove većine.

Kako je rečeno iz nove većine, iduću sjednicu vijeća treba sazvati zamjenik predsjedavajuće Dinko Ljubijankić.

Ako i kada Ljubijankić zakaže sjednicu, realno je očekivati da joj se neće odazvati vijećnici Laburističke stranke, kao što nisu dolazili na sjednice otkako su Mušedinović i Ljubijankić izabrani u januaru ove godine. Mušedinović više nije vijećnica tako da trenutno nova većina ima 14 od potrebnih 15 vijećnika, sve dok ne bude dat mandat novom vijećniku koji će doći umjesto Mušedinović.

Mušedinović je kazala da nema informaciju zašto Ljubijankić jučer nije došao na sjednicu vijeća.

VEZANI TEKST - Abdić na sudu zbog otimanja pečata Vijeću, u Općini i dalje haotično: Igra obijanja brava postala konstanta

Istakla je da je Općinsko vijeće mora izabrati novog predsjedavajućeg te podsjetila da je i Ustavni sud FBiH nedavno u presudi naveo da je Emina Ćehić iz Laburističke stranke, koja je bila zamjenica predsjedavajućeg, morala odmah nakon smrti tadašnjeg predsjedavajućeg Admila Mulalića staviti na dnevni red izbor novog predsjedavajućeg, ali to nije učinila. Nakon toga je nova većina izabrala Mušedinović, što Laburisti i načelnik Općine Velika Kladuša Fikret Abdić ne priznaju. Od tada traju problemi u Općini i Općinskom vijeću.

- Sve bi bilo drugačija da u Laburističkoj stranci nisu sporili momenat kada je većina od 15 vijećnika javno glasala za izbor mene kao predsjedavajuće - dodala je Mušedinović.

U međuvremenu Općina Velika Kladuša još nema budžet za iduću godinu niti ga je Abdić dostavio Općinskom vijeću.

O tome je, kazala je Mušedinović, obaviješten Ustavni sud FBiH koji je nedavno presudio da općinski budžet za ovu godinu nije ustavan, kako onaj koji je donio Abdić, tako i onaj koje je donijelo Općinsko vijeće nakon Abdićevih opstrukcija. Sud je kao prijelazno rješenje odlučio da se ipak budžet koji je donio Abdić nastavlja primjenjivati do kraja fiskalne godine imajući u vidu da je već skoro potrošen, ali da se ovakve situacije ne bi smjele ponavljati.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.