open-navfaktor-logo
search
Burna rasprava
Općinsko vijeće Pale u FBiH izglasalo opoziv načelnika Asima Zeca
Općinsko vijeće Pale u FBiH na današnjoj sjednici izglasalo je opoziv načelnika ove lokalne zajednice Asima Zeca (SDA).
24.07.2020. u 15:54
get url
text

Opoziv načelnika koji ovu funkciju obavlja od 2003. godine, izglasan je tijesnom većinom od šest vijećnika SDP-a, A-SDA, SBB-a i jedne vijećnice koja je nedavno npustila SDA, dok je protiv bilo petero vijećnika iz SDA.Ovakvoj odluci prethodila je burna rasprava o radu Doma zdravlja u Prači i upošljavanju u ovu ustanovu.

Vijećnik SDP-a Alija Sprečo navodi da je situaciju u Domu zdravlja samo kulminacija višegodišnjih problema u ovoj lokalnoj zajednici. Ističe da je najprije tražena smjena Upravnog odbora Doma zdravlja ali da su, kako tvrdi, onda počele prijetnje prema vijećnicima, koje su izazvale revolt, što je dovelo do glasanja o opozivu.

Smjenjeni načelnik Asim Zec tvrdi da je opoziv odnosno kompletna procedura nezakonita.

„To je volja većine da donesu nezakonitu odluku. Izborni zakon je jasan i on kaže da u izbornoj godini nema donošenja odluka o preispitivanju rada načelnika niti bilo koga drugog, niti opoziva niti bilo koje druge promjene, tako da je sve ovo nezakonito na što su vijećnici upozoreni i od mene i od sekretara vijeća. Centralnoj izbornoj komisiji BiH će biti poslana ova odluka kao i moja intervencija, i nakon dobijanja mišljenja CIK-a vidjet ćemo da li ima krivične ili druge odgovorosti“ - kazao je Zec.    

Podsjeća da mu  je Općinsko vijeće u decembru prošle godine jednoglasno dalo saglasnost da ostane na funkciji do kraja mandata, nakon što je stekao uvjete za penziju

„Tada sam mogao da prekinem mandat ali je vijeće od mene jednoglasno tražilo da ne prekidam mandat do izbora novog načelnika, kako bi izbjegli troškove prijevremenih izbora, što sam prihvatio. Moja je obaveza da ostanem do kraja mandata na što me i tri mjeseca od izbora obavezuje i Izborni zakon“ - kazao je Zec.   

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.