open-navfaktor-logo
search
Parlament FBiH
Opet bez kvoruma zbog "guranja" Vukoje: Nije održana sjednica Zakonodavno-pravne komisije
Sjednica Zakonodavno-pravne komisija Zastupničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine ni danas nije održana jer nije bilo kvoruma.
15.12.2023. u 13:20
get url
text
Zakonodavno pravna komisija PFBiH
Zakonodavno pravna komisija PFBiH

VEZANI TEKST - Slučaj Vukoja: "Trojka" i HDZ opet na komisiju "guraju" izmjenu Poslovnika, Gratz opet traži "skidanje"

Prema informacijama koje smo dobili, na sjednicu opet nisu došli članovi ove komisije koji dolaze iz opozicionih stranaka jer su se na dnevnom redu ponovo našle izmjena Poslovnika Zastupničkog doma FBiH.

Skidanje ove tačke dnevnog reda je prije dva dana zatražio Dennsi Gratz, član Zakonodavno-pravne komisije i zastupnik Demokratske fronte, ponovivši da se izmjenama Poslovnika otvara mogućnost neustavnog postavljanja Marina Vukoje za sudiju Ustavnog suda Bosne i Hercegovine.

Ovu izmjenu Poslovnika predložili su klubovi zastupnika vladajućih stranaka, odnosno SDP-a, NiP-a s Pomakom, Naše stranke, HDZ-a, te HDZ-a 1990 i PDA.

Cijelu situaciju prokomentirao je zastupnik SDA u Parlamentu FBiH Almedin Aliefendić koji je kazao da uporno nametanje ovakve sjednice vrijeđa inteligenciju zastupnika, a posebno članove komisije koji su više puta nedvosmisleno iznijeli jasan stav da su spremni raditi, samo neće da razmatraju izmjene Poslovnika kakve su predložene. 

Dodao je da su izmjene Poslovnika prihvatljive u redovnoj proceduri, uz javnu raspravu i uključivanje svih političkih subjekata, te je pozvao na prestanak igrokaza i na rad s obzirom na to da ima jako mnogo predloženih zakona.

Predsjednik Zakonodavno-pravne komisije je Belmin Zukan (SDP), zamjenik predsjednika je Delfa Dejanović (HDZ), dok su članovi su Haris Silajdžić (SBiH), Mirza Batalović (NES), Adisa Kokić-Hinović (SDA) i Dennis Gratz (DF Željko Komšić). Iz reda stručnih, naučnih, kulturnih i javnih radnika su Jasna Planinčić, Miroslav Marić i Vernes Mulić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.