open-navfaktor-logo
search
Uvažena tužba
Opet problem: IDDEEA nezakonito nabavila pasoše? 
Agencija za identifikaciona dokumenta, evidenciju i razmjenu Bosne i Hercegovine (IDDEEA) nezakonito je dodijelila ugovor o nabavci pasoških knjižica vrijedan 34,4 miliona KM, objavio je Capital.
01.12.2023. u 21:36
get url
text
BH pasoš
BH pasoš

VEZANI TEKST - Poništen tender za nabavku pasoša: Usvojena žalba upućena zbog pogodavanja Muehlbaueru

Naveli su da to proizilazi iz presude Suda Bosne i Hercegovine koji je uvažio tužbu francuskog preduzeća "Thales DIS", koje je tužilo Ured za razmatranje žalbi Bosne i Hercegovine jer su odbacili njihovu žalbu na nabavku obrazaca pasoških knjižica.

Sporni obrasci pasoških knjižica su nabavljeni još u martu prošle godine i moguće je da će IDDEEA zbog toga sada imati velike posljedice, piše Capital.

Francuska kompanija je u žalbi istakla da je IDDEEA propustila odraditi vještačenje činjenica za čiju ocjenu ne posjeduje relevantna znanja i stručnost.

- Usljed toga pogrešno je utvrđena činjenica da "Muehlbauer" nije jedini ponuđač koji koristi zahtjevnu ink-jet tehnologiju za personalizaciiju pasoških knjižica - istaknuto je u obrazloženju.

Naglašavaju da je tenderskom dokumentacijom propisano da će se vršiti personalizacijske slike u boji nosioca pasoša i serijski broj u tijelu tanke polikarbonatne stranice, a ovakav metod je, kako kažu, moguć samo ink-jet tehnologijom, odnosno opremom lD 60, čiji je proizvođač "Muehlbauer".

Sud BiH u presudi ističe da je postupak javne nabavke strogo formalan, te da je pri tom obaveza svakog ugovornog organa jednak tretman prema svim učesnicima postupka, bez bilo kakve diskriminacije svakog od učesnika.

- Bilo koji nedostatak uočen u fazi kvalifikacije ponuđača jeste razlog za njegovu diskvalifikaciju iz daljeg postupka dodjele ugovora predmetne nabavke - pojasnili su u sudu.

Šta će presude koja je donesena gotovo dvije godine od dodjele ugovora značiti za IDDEA, pojašnjava Damjan Ožegović iz organizacije Transparency international BiH.

Navodi da žalba Uredu za razmatranje žalbi ima suspenzivno dejstvo, ona odgađa nastavak postupka javne nabavke, zaključenje ili izvršenje ugovora sve do donošenja odluke Ureda za razmatranje žalbi.

VEZANI TEKST - Tužilaštvo BiH obustavilo istragu protiv bivšeg direktora IDDEEA-e Siniše Macana

Također, kako dodaje, podnošenjem tužbe sudu može se tražiti odgađanje konačnog rješenja ili zaključka Ureda za razmatranje žalbi, o čemu sud posebno odlučuje.

- Sud je svakako vezan rokom od 60 dana da odluči po tužbi. Dakle, rokovi i hitno postupanje, kao i mogućnost suspenzije odluka bi u teoriji trebali onemogućiti postupanja slična ovom sa nabavkom pasoških knjižica - pojašnjava Ožegović za Capital.

Upozorava da ukoliko bi u konačnici žalilac uspio u postupku, a ugovor je već zaključen i izvršen sa drugim ponuđačem, on bi imao pravo na naknadu štete.

To bi, dodaje, značajno poskupjelo samu nabavku.

IDDEEA je u martu prošle godine kompaniji "Muehlbauer" dodijelila četvorogodišnji ugovor za nabavku obrazaca pasoških knjižica vrijedan 34, 4 miliona KM.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.