open-navfaktor-logo
search
Dijele stav o Bošnjacima
Opozicija kaže da je Dodik "reterirao" u Briselu, zamjeraju što probleme nije locirao unutar FBiH
Predstavnici nekih opozicionih partija u entitetu Republika Srpska su, osvrćući se na jučerašnje obraćanje člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika u Evropskom parlamentu, ocijenili da je Dodik "reterirao", te da nije iskoristio priliku da evropske parlamentarce upozna sa posljednjim odlukama Narodne skupštine RS-a (NSRS) o formiranju visokog sudskog i tužilačkog vijeća, vojske i uprave za indirektno oporezivanje na entitetskom nivou.
16.03.2022. u 16:21
get url
text

VEZANI TEKST - Dodiku u Briselu poručili: Ne igraj se vatrom!

Također, predsjednik DNS-a Nenad Nešić je kategoričan da, kada je već u Evropskom parlamentu bilo riječi o faktorima destabilizacije, da ih je trebalo "locirati unutar Federacije BiH".

Po mišljenju Igora Crnatka, nekadašnjeg ministra vanjskih poslova BiH i zastupnika PDP-a u Narodnoj skupštini RS-a, dvije su karakteristike jučerašnje rasprave u Evropskom parlamentu.

- Prva je fijasko koalicije SNSD-SDA-HDZ BiH plus Željko Komšić, koja je nesposobna da se bilo šta dogovori i zajedno uradi. Druga je debakl Milorada Dodika koji je bio u Evropskom parlamentu, a nije rekao ni riječ o najaktuelnijim aktivnostima RS, kao što su formiranje visokog sudskog i tužilačkog vijeća RS, nakon što je usvojen nacrt tog zakona, vojske RS i uprave za indirektno oporezivanje RS. Sve to je usvojila NSRS 10. decembra i dala zadatak da se te institucije formiraju do kraja ove godine – rekao je Crnadak.

VEZANI TEKST - Borrell upozorio Dodika: Slijede posljedice ako se zvaničnici RS ne vrate u institucije

Crnadak smatra da je Dodikova priča pred evroparlamentarcima bila "uprazno" i da se samo prenijela svađalačka atmosfera između njega i druga dva člana Predsjedništva BiH.

- Propuštena je prilika da se govori o onome što su posljednje odluke NSRS. To je usvojila skupštinska većina i apsolutno je nejasno zašto Dodik o tome nije govorio jučer u Briselu – naveo je Crnadak.

Predsjednik DNS-a Nenad Nešić smatra da ne stoje ocjene da izvor nestabilnosti i destruktivnosti dolazi iz RS, nego da se to dešava u Federaciji BiH, kao i da "RS nikada nije govorila o otcjepljenju".

- Govoreno je samo o mirnom razdruživanju ukoliko se pokaže da je BiH nemoguća država – izjavio je Nešić.

U više navrata je ponovio da je faktor destabilizacije u BiH unutar Federacije BiH.

VEZANI TEKST - Ko o čemu Dodik o otcjepljenju: Ne smijemo se vezivati za Bosnu i Hercegovinu

- Nisu implementirali rezultate izbora iz 2018. godine, imaju problem oko izbora člana Predsjedništva BiH i majorizacije Hrvata. Odnosi između Hrvata i Bošnjaka u FBiH podstiču stalnu nestabilnost u cijeloj zemlji, odnosno namjera i želja Bošnjaka da majorizuju Hrvate, a sa tendencijom da za desetak godina majorizuju i Srbe – kazao je Nešić.

Šef Kluba zastupnika SDS-a u NSRS Miladin Stanić smatra da je od priče o političkoj nestabilnosti vlasti u RS koju predvodi Dodik, važnije pitanje "ekonomske nestabilnosti".

- Mi smo mali da bismo igrali bilo kakvu značajniju ulogu na regionalnom ili svjetskom planu. Nama je jako loša ekonomska situacija, a politikeu  RS, kakve god bile, neće imati nikakvu značajniju prevagu u globalnim okvirima.

VEZANI TEKST - Dodik nije mogao sakriti bijes, opsovao nakon Džaferovićevog obraćanja

Iz Dodikovih poruka u Evropskom parlamentu, ali i generalno njegove priče, stiče se utisak da je reterirao od kategoričnih najava o prenosu nadležnosti koje smo imali ranije , do ovih sada koje su na tragu "ipak neću" – ocijenio je Stanić.

 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.