open-navfaktor-logo
search
Konferencija za medije
Opozicija RS-a želi poništavanje izbora: Pokradeni smo, pravda i izborna volja ne treba da budu ničiji taoci
U prostorijama Općinskog odbora Srpske demokratske stranke, danas su, na zajedničkoj konferenciji za medije, javnosti se obratili predsjednik Srpske demokratske stranke Mirko Šarović, predsjednik Partije demokratskog progresa Branislav Borenović i predsjednik liste "Za pravdu i red" Nebojša Vukanović, te Jelena Trivić kandidatkinja PDP – a za predsjednicu Republike Srpske, entiteta u Bosni i Hercegovini.
21.10.2022. u 16:43
get url
text

 

- Danas smo veći optimisti nego što smo bili prethodnih dana, govorimo o ponovnom prebrojavanju glasova za predsjednika RS-a. Na 800 prebrojenih mjesta naši posmatrači su zabilježoili 660 greški, manipulacija, krađa. To je samo jedna trećina ukupnih biračkih mjesta što će otvrditi našu tvrdnju o izbornoj prevari, da je obimna masivna i da dođe do novih izbora.

- Mi bi željeli da se ponište ovi izbori, nadamo se da će CIK to odlučiti i da je pravda dostižna. Mislim da pravda i izborna volja ne treba da budu ničiji taoci. Mi smatramo da će se stvoriti uslovi i prilike da se nakon izvjesnog vremena vrši prebrojavanje i a sva četiri nivoa. Opozicija je jedinstvena, smatram da smo na pravom putu, da će se potvrditi ono što stalno govorimo da je režim krao, da se sada boji, da plaši građane – kazao je Šarović.

Borenović je utvrdio da se na više od 80 posto biračkih mjesta utvrđene neregularnosti i krađe.

- To je bio upravo i razlog zašto smo tražili da se ide sa kontrolom i novim brojanjem. To ukazuje da se u RS-u desila brutalna krađa u režiji vladajuće koalicije i partije, jer ono što pokazuju činjenice je da je sve išlo u korist Milorada Dodika. Radi se i o velikom broju nevažećih listića. Sve ovo pokazuje jednu organizovanu namjeru za organizovani kriminal. Jako je važno na ovome istrajati i naša namjera je da nema odustajanja, i nećemo odustati, a RS će izaći kao pobjednik kada se sve ove pljačke ispitaju do kraja i kada se jedino fer prema nama ponove izbori - kazao je Borenović pa dodao:

- Prekrajali su izbornu volju građana. Jako je važno da sada vladajuća koalicija prestane da širi tenzije, pozive na sukob. Jedini koji prizivaju konflikte, svojevrsne ratove to su ljudi iz SNSD-a. I zato treba da prestanu sa proizvodnjom tema sa kojim žele da sklone pažnju građana, a sada treba utvrditi istinu. Potrebno je u RS-u ponoviti glasove za predsjednika RS-a.

{$galerijaFotografija}

Trivić je istakla da je na sceni prijetnja penzionerima i borcima, da bi oni zbog brojanja glasova mogli biti uskraćeni za svoja prava.

- Mi možemo usvojiti budžet po redovnoj proceduri. Ali za širenje panike među pogotovo ranjivim kategorijama neko bi trebao dobro da se zamisli. Sinoć smo imali i poziv Vučića da se smiri situacija u RS-u da nikome ne trebaju sukobi između Srba. Mi smo imali mirne proteste. Niko ne traži sukobe, mi tražimo istinu i pravdu. Pozivam ih da prestanu sa retorikom zastrašivanja i prijetnji. Korisnicima budžeta tvrdim da njima niko njihova prava ne može uskratiti, a ti koji su ih strašili, koji su pozivali na linč nas, isti ti su krali na izborima – istakla je Trivić.

Vukanović je postavio pitanje predsjedniku SNSD-a, Miloradu Dodiku, kojeg je nazvao uzurpatorom, "da li je patrijarh SPC Porfirije izdajnik obzirom da se sastao sa Christianom Schmidtom".

- Plasiraju lažne vijesti da narod zastraše. On će možda na silu ucijeniti te ljude. Nijedan režim nije opstao na silu pa neće ni režim ovog uzurpatora. Mislim da će u utorak da se jasno pokaže kakva je volja naroda. Pozivam institucije u RS da rade svoj posao. Kako je moguće da niko nije priveden bar na saslušanje i da niko nije uhapšen. Pozivam i pravosuđe i policiju da rade svoj posao da se svakome sudi po zakonu. Dodiku anarhija, napetost i tenzije odgovaraju. Ova borba će ići do kraja dok se institucije ne oslobode i dok se svima ne bude sudilo po zakonu - poručio je Vukanović. 

Press, Vukanović, Borenović, Šarović, Trivić, 21.10.2022
1 od 9
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.