open-navfaktor-logo
search
Predložene izmjene
Opozicija u FBiH: "Trojka" i HDZ šminkaju Poslovnik da bi imenovali Vukoju, diktatura u Parlamentu nam ne treba
Izmjene Poslovnika Zastupničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine koje su predložili klubovi "Trojke" i HDZ-a sa koalicionim stranka (SDP, NiP, NS, HDZ-HNS, HDZ 1990, PDA) tiču se, ne samo popunjavanja radnih tijela, nego se želi mijenjati dosadašnji način glasanja, rasprave, mijenjanja dnevnog reda...
16.11.2023. u 07:46
get url
text

Iz opozicije smatraju da su ovakve izmjene Poslovnika nedopustive, da se njima uvodi zapravo nered u rad Zastupničkog doma.

Komisija je glavni cilj, ostalo je "šminkanje" 

- Diktatura nam ne treba. Ovakav način ograničavanja, onemogućavanja da se klub prije usvajanja dnevnog reda konsultuje kako će i šta po pitanju dnevnog reda je nedopustivo. Glasanjem na kraju cijele rasprave zapravo se uvodi nered u kontekstu ponašanja zastupnika i njihovog prisustva prilikom rasprave po tačkama dnevnog reda. Na ovaj način namještaju neodgovornim i neozbiljnim članovima Parlamenta koji nisu tu i oni na ovakav način pokušavaju da osiguraju sigurnu parlamentarnu većinu za izglasavanje onoga što oni hoće tako što cijeli dan neće biti tu a onda nekada u večernje sate će doći da glasaju, da se ne vodi ni kvalitetna rasprava - govori Eldar Čomor (SDA) zastupnik u Zastupničkom domu FBiH.

Dodaje kako je cilj disciplinirati zastupnike iz opozicije a da je krajnja meta izmjena Poslovnika Komsija za izbor i imenovanje Zastupničkog doma FBiH.

- Komisija je glavni cilj a sve ostalo je "šminkanje" i to uvrštavanje u Poslovnik amandmana visokog predstavnika. Cilj je po svaku cijenu instalirati Marina Vukoju kao jedinog kandidata za sudiju Ustavnog suda BiH - naglašava Čomor.

Upitali smo ima li opozicija mehanizme da zaustavi izmjenu Poslovnika na ovakav način.

- Oni su do sada minimalno pet-šest puta imali poteze koji su mimo Poslovnika, Ustava FBiH, propisa... i to ih nije sprečavalo da to rade. Šta god mi kao opozicija radili oni će se voditi time da imaju 50 i nekoliko ruku i po svaku cijenu će izglasati ono što žele, bez obzira na posljedice. To ih ne interesuje. Davno su predstavnici SDP-a govorili: "Znamo da nije po zakonu ali nama se žuri".

U ovom momentu po izmjenama Poslovnika žele po automatizmu mjesta zastupnika koji su izašli iz parlamenta da zauzmu zastupnici koji su ušli u parlament i tako će popunuti Komisiju za izbor i imenovanje sa dodatna dva člana iz reda HDZ-a. I potpuno preuzeti kontrolu u Komisiji a onda sva ostala pitanja koja se tiču Komisije nastavit će da radi redovno. Kada se to uradi ide izbor sudije Ustavnog suda BiH - govori Čomor.

Ukazuje da, iako prema postojećem Poslovniku radno tijelo čine, po pravilu, zastupnici iz svih klubova srazmjerno zastupljenosti političkih stranaka u Zastupničkom domu, tako sada nije u praksi.

Apelacije prema Ustavnom sudu FBiH 

- Na osnovu izbornih rezultata SDA ima 25 posto članova Parlamenta i po tome bi u svakoj komisiji SDA trebala imati minimalno toliki procenat, međutim vi u Komsiji za izbor i imenovanje imate jednog člana. HDZ koji ima 10 zastupnika manje ima tri člana u komisiji, SDP sa deset zastupnika manje ima dva člana. U druge komisije koje su potpuno ireleventne u kontekstu značaja, rada, odlučivanja, su "gurali" zastupnike SDA. I gde god su mogli oštetili su DF, gdje god će moći oštetiti SBiH i NES, to će uraditi i ništa ih neće spriječiti. Ne znam koja je adekvatna riječ za takvo ponašanje nametnute vlasti u FBiH - rekao je Čomor.

Naglašava kako na svako njihovo kršenje zakona, Ustava treba uputiti apelaciju.

- Pozivam i svoje kolege iz opozicije da koristimo mehanizme koji nam jesu na raspolaganju, apelacije Ustavnom sudu FBiH koje će ove stvari dovesti u red. A imamo prostora da to uradimo od same procedure izbora sudije Ustavnog suda FBiH gdje je Dragan Mioković (NS) o tome govorio pa preko noći prestao kada je postao kandidat za predsjedavajućeg Zastupničkog doma. Možda je on prestao, ali SDA neće prestati govoriti o kršenju procedura, ali ovo ponašanje je nevjerovatno. Ovo je čista prodaja i izdaja interesa građanske Bosne i Hercegovine od onih koji su se zaklinjali u prava građana - poručio je Čomor.

Razgovarali smo i sa Almom Kratinom (DF), zastupnicom u Zastupničkom domu FBiH.

Bespogovorni slušači HDZ-a 

VEZANI TEKST - "Trojka" i HDZ žele disciplinirati zastupnike, imenovati Vukoju: Šta predviđaju izmjene Poslovnika Zastupničkog doma?

- Što se tiče nasilnih, protivposlovničkih pokušaja da parlamentarna većina dođe do većine u Komisiji za izbor i imenovanje i ostvari želju HDZ-a da se u Ustavni sud BiH imenuje Marin Vukoja (kandidat bez dana sudske prakse), bez mogućnosti da se u Parlamentu izjašnjavamo o listi kandidata za ovu poziciju, onih koji ispunjavaju uvjete, jasno je da se ide do kraja na sve načine kako bi konačno završili posao. Nakon neuspjelih pokušaja u ranijem periodu ide se na izmjene Poslovnika po skraćenoj proceduri. I tu je sve upitno. Ponovo po svaku cijenu sa vrlo upitnom zakonitošću.

Konačno, ranije je ustanovljeno da je potrebno izmijeniti prostor u Poslovniku za neke nedovoljno definisane situacije, ali HDZ i njihove bespogovorne slušače to ne zanima. Imaju skupo plaćenu parlamentarnu većinu koja je davno trasirala svoje prioriotete koji zasigurno nisu u pravcu izgradnje države jednakih prava - kazala je Kratina.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.