open-navfaktor-logo
search
Priklanjaju se jačem
Opozicija u RS-u: Kako je Borenovića i Šarovića, favorite međunarodne zajednice, pobijedio Dodik
Nakon što je Željka Cvijanović osvojila više od 300.000 glasova u utrci za Predsjedništvo BiH, Milorad Dodik sa blizu 290.000 glasova porazio Jelenu Trivić, kandidatkinju za predsjednika RS-a, SNSD na državnom nivou osvojio blizu 240.000 glasova, te u Narodnoj skupštini RS-a više od 200.000 glasova, opozicija iz RS-a, prema nezvaničnim informacijama Faktora, koja je bila favorit međunarodne zajednice, ostala je bez podrške stranaca. 
08.10.2022. u 11:47
get url
text

Izborni rezultati SNSD-a bili su putokaz strancima koji su i finansijski i na sve druge načine pomagali prvenstveno SDS i PDP, da se kao što je to ustaljena praksa okrenu jačima. A jači je nakon izbora 2. oktobra izašao upravo Milorad Dodik. 

Da su pušteni niz vodu, i Branislav Borenović i Mirko Šarović, i favoritkinja Jelena Trivić, pokazalo se na protestima u Banjoj Luci, odakle je Nebojša Vukanović nazvao visokog predstavnika Christiana Schmidta "smećem" pa poslao poruku svim strancima: "Nećete nam krojiti sudbinu". 

- Od 1914. do 1918. te od 1941. do 1945. na ovim prostorima poginulo je milion ljudi da ne bi bili pod njemačkom čizmom. Želim se posebno obratiti onom galajtneru koji je rekao da je bilo malih nepravilnosti, onom smeću koje se zove Chrisitan Schmidt: Idi u Njemačku, pa broj izbore godinu dana, sram te bilo. Neće nama stranci krojiti sudbinu. Vidite kako šute u Američkoj i Britanskoj ambasadi. Sve ih je kupio da bi se prodala Elektroprivreda i da ostave ljušturu. Neće nam stranci krojiti sudbinu. Narod mora poslati poruku onom smeću iz Evrope: Ausweis - kazao je Vukanović.

O izborima održanim u nedjelju, 2. oktobra, odmah sutradan oglasila se Misija OSCE-a poručujući da su oni bili dobro organizirani, te pozvala na što bržu uspostavu vlasti.  

- Opći izbori u Bosni i Hercegovini bili su dobro organizirani i konkurentni uz poštivanje temeljnih sloboda tijekom kampanje. Međutim, neuspjeli reformski napori, široko rasprostranjeno nepovjerenje u javne institucije i retorika koja izaziva etničke podjele i dalje obilježavaju izborno okruženje, rekli su međunarodni promatrači u izjavi od 3. oktobra. 

Međunarodna izborna promatračka misija na općim izborima u Bosni i Hercegovini brojala je ukupno 467 promatrača, od kojih su 332 stručnjaka raspoređena od strane ODIHR-a, dugoročni i kratkoročni promatrači, 84 parlamentarca i osoblja iz PS OESS-a, 23 iz PACE-a, 16 iz NATO PS, a 12 iz Europskog parlamenta.

Iako i predsjednik SDS-a Mirko Šarović i PDP-a Branislav Borenić odlično znaju da se zahtjev za ponovno brojanje glasova za predsjednika RS-a može podnijeti tek nakon što Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine saopći zvanične izborne rezultate, oni su 5. oktobra napravili predstavu za javnost u kojoj je učestvovala i Trivić, tako što su u CIK predali zahtjev, a potom novinarima saopćili da je "više od 65 hiljada glasova kontaminirano i zloupotrijebljeno".

Potom su organizirali i proteste u Banjoj Luci, sa kojih je Vukanović revoltiran što su ostavljeni na političkoj vjetrometini, kao njihov glasnogovornik poslao poruku međunarodnoj zajednici da ih je prevarila.  

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.