open-navfaktor-logo
search
Najavljuju i nove
Opozicija u RS-u predala krivične prijave protiv SNSD-a zbog sumnje u izborne krađe
Predstavnici opozicije u RS-u predali su danas Okružnom javnom tužilaštvu Banja Luka krivičnu prijavu za djela koja se tiču izborne krađe protiv SNSD-a i drugih nepoznatih osoba.
14.10.2022. u 12:53
get url
text

Krivične prijave su predate i Javnom tužilaštvu RS-a u Banjoj Luci.

Jelena Trivić (PDP), kandidatkinja opozicije za predsjednika RS-a, rekla je da je sada predata "manja klrivična prijava" jer se odnosi na osobe iz SNSD-a koje su se mogle vidjeti na određenim spornim videosnimcima.

- Radimo i na velikoj prijavi koja će obuhvatiti stotine osoba koji su organizovano učestvovali u prekrajanju izborne volje. To ćemo predati sljedeće sedmice, zajedno sa dokazima koji upućuju da je vrh SNSD-a do izvršilaca bio u vezi i mi ćemo to dokumentovati. Postojala je organizovana i srovedena namjera. Ovo je kriminal i pljačka – kazala je Trivić.

Upitana da li će nakon novog prebrojavanja glasova CIK-a BiH priznati rezultate, rekla je da na to ne može odgovoriti jer ne zna kakav će biti ishod, odnosno - da li će se znati kako su napravljeni nevažeći listići, kako su glasali "slijepi", da li će se raditi grafološka vještačenja i drugo.

- Ako sam ja tražila da iko upiše ijedan glas više za mene, privedite mene – istakla je Trivić.

Igor Crnadak (PDP) je rekao da im je stalo da se utvrdi istina i da su zato zagovarali ponovno brojanje glasačkih listića.

- Bilo je mnogo manipulacija i nezakonitosti. S druge strane, govorili smo da vodimo borbu da se kazne odgovorni koji su radili razna krivična djela s ciljem izmjene izborne volje građana. Ovo je prvi korak. Bilo je spaljivanja i cijepanja listića, kao i prepravljanje glasačkih listića koji su došli putem pošte – kazao je Crnadak.

- Ako CIKBiH kaže bit će novi izbori, bit će novi izbori - podvukao je Crnadak.

Nedeljko Glamočak (SDS) je pozvao tužilaštva da rade svoj posao, te ocijenio da su tenzije podignute na zabrinjavajući nivo.

Nebojša Vukanović (Pokret za pravdu i red) je poručio da su tužilaštva i policija u RS-u nijemi i da do sada niko nije uhapšen.

- Velike su razmjere krađe. Pojedini članovi CIK-a su bili iznenađeni kada su otvorene pojedine vreće. Ovakvi izbori nemaju veze sa stvarnom voljom građana – rekao je Vukanović, te kao glavne krivce označio vrh SNSD-a.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.