open-navfaktor-logo
search
Zastupnički dom FBiH
Opozicija upozorava: Vlast počela zaključcima rješavati stvari i time derogirala Poslovnik
Nakon što su zastupnici opozicije osporili ovlaštenje koje je od predsjedavajuće u ostavci Mirjane Marinković-Lepić dobio za vođenje sjednice dopredsjedavajući Mladen Bošković (HDZ), u ime parlamentarne većine Belmin Zukan (SDP) je predložio zaključak iza kojeg stoji parlamentarna većina.
22.01.2024. u 14:56
get url
text

VEZANI TEKST - Mirjana je tu, ali kao da je nema: Marinković-Lepić zaključila bolovanje, ali ne želi voditi sjednicu

- U zaključku stoji da ovlaštenje dato od predsjedavajuće Zastupničkog doma Parlamenta FBiH ima poslovnički osnov jer Poslovnik ne može predvidjeti sve subjektivne i objektivne okolnosti koje mogu nastati tokom rada Doma. Stoga zdravstveni problemi predstavljaju opravdan razlog da dopredsjedavajući kojem je dato ovlaštenje predsjedava sjednicom - navodi se u zaključku.

U obrazloženju se dodaje da ako neko pitanje organizacije u rada Doma nije uređeno Poslovnikom, uređuje se zaključkom Zastupničkog doma.

Zaključak su potpisale stranke pozicije SDP, NiP, HDZ -HNS, NS, HDZ 1990 i PDA.

Opozicija ističe kako je zaključkom derogiran Poslovnik.

- Cilj je da izmijenite Poslovnik i otvorite put za imenovanje Marina Vukoje za sudiju Ustavnog suda BiH. Možete i raspustiti Parlament jer ćete donositi zaključke koji vama odgovaraju - rekao je zastupnik Mešalić (DF).

Zastupnik Hajrudin Žilić (DF) je rekao kako neće govoriti o implikacijama.

- Ovo nije zaključak. Ovo je tumačenje Poslovnika. Nisu nadležni da tumače Poslovnik - rekao je Žilić.

Za riječ se javio i zastupnik Damir Mašić (SDP).

- Mi od juna imamo blokadu u Parlamentu, prvo Komsiije za izbor i imenovanje, kao tamo neko treba da se imenuje. Kolega Žuljević i ja nismo htjeli da ide jedan kandidat i zato je prekinuta četvrta sjednica. Sutra kada se popuni komsija neće opet biti većine i prestanite plašiti ljude o neracionalnim stvarima. Boga mi prođe godinu dana niti ko izda, niti proda. Došli su u pitanje finansijski tokovi.

Počeli ste blokirati i Zakonodavno-pravnu komisiju zbog izmjena Poslovnika. Nemojte više soliti pamet ima nas koji imaju više iskustva, znanja. Dolazi u pitanje stabilnost FBiH. Ne uzimajte ni mene ni SDP više u usta za svoje katastrofalne poteze - kazao je Mašić.

Replicirao mu je Mešalić.

- Prvo da da razjasnimo zaključkom ko isporučuje ono što želi HDZ, Marina Vukoju. Naime, 13.7.2023. Nermin Nikšić je rekao da će podržati imenovanje Vukoje. Žuljević je rekao da će glasati za prvorangiranog a to je Vukoja. Nemojte opoziciji da fakturišete blokade. Ne možemo podržati ono što radite, počeli ste raditi protiv Ustava i Poslovnika da bi se neko progurao na neke pozicije - rekao je Mešalić.

Govorio je i Eldar Čomor (SDA).

- Imate priliku da pitanje finansiranja FBiH donesemo jednoglasno, ali ne vi donosite zaključke mimo Poslovnika kako biste omogućili popunjavanje komsija i imenovanje Marina Vukoje - kazao je Čomor.
Za riječ se javila i zastupnica Alma Kratina koja je kazala kako je usvojeni zaključak poguban.

VEZANI TEKST - Opozicija nudi rješenje: Vode li "Trojka" i HDZ u finansijsku blokadu cijelu FBiH zbog pitanja imenovanja Vukoje?

- U narednom periodu u našem mandatu možemo očekivati da sva važna pitanja koja se trebaju uređivati zakonom koji derogiramo, mi ćemo ovdje usvojenim zaključcima od parlamentarne većine imati validnim. Po njihovim mjerilima.

To je apsolutni nonsens i ono što će se događati nakon ovoga otvara put još gorim stvarima. Uostalom, govoriti da mi nešto blokiramo u situaciji kada je konkretan prijedlog izrečen kroz zaključak da se ova sjednica koja nije shodno Poslovniku sazvana prekine i da novu sjednicu zakažemo na kojoj ćemo donijeti odluku o privremenom finansiranju ne znam koliko puta treba to pomenuti - kazala je Kratina.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.