open-navfaktor-logo
search
Narodna skupština RS-a
Opozicija zamjera Dodiku što je "odustao od vraćanja nadležnosti", Stanić uvredljivo govorio o Aliji i Bakiru Izetbegoviću
Šefovi zastupničkih klubova opozicionih partija u Narodnoj skupštini RS-a kritikovali su danas odluku skupštinskog Kolegija da ne precizira datum i vrijeme održavanja posebne sjednice o povlačenju saglasnosti.
12.11.2021. u 13:03
get url
text

Odluka je da se ona održi odmah po završetku redovne sjednice koja počinje 24. novembra, ali je istaknuto da je bilo "komplikovano" precizirati termin.

Šef Kluba zastupnika PDP-a Igor Crnadak smatra da je očigledno da su SNSD i njihovi partneri odustali od posebne sjednice za vraćanje nadležnosti.

- Imali smo dnevni red, ali nije bilo termina. Prijedlog Milorada Dodika, Željke Cvijanović i stranaka vladajuće koalicije je da se tek po završetku redovne zakaže posebna. To ide u decembru, vjerovatno u praznike i 2022. godinu. Jasno je da su se SNSD i partneri u njihovoj koaliciji, po hiljaditi put, nakon velike galame, skupili i poklopili, zavukli u mišiju rupu – rekao je.

Sramotna izjava SDS-ovca

Crnadak je dodao da, ako to nekada i dođe na dnevni red, PDP neće podržati bilo šta što ugrožava RS, vodi u moguće sukobe, incidente i dovede u pitanje institucionalnu snagu RS-a.

- Nećemo biti za ideje koje vode u izolaciju i sukob s cijelim svijetom – kazao je Crnadak.

Šef Kluba SDS-a Miladin Stanić je istakao da su očekivali da će biti pokrenuta inicijativa za vraćanje nadležnosti, ali da od toga nema ništa.

- Materijal za posebnu sjednicu nije ništa novo, niti bitno mijenja nešto u RS-u i BiH. Imamo ohrabrujuću vijest da su predlagači junački odustali od termina koji je zagovaran za 18. novembar. Pojam "poslije" redovne sjednice je vrlo rastezljiv. U nedostatku životnih rješenja, vlast pribjegava imaginarnim temama. Dodik je postao veća poturica od rahmetli Alije i poluživog Bakira. Ko još normalan očekuje da Turska štiti interese RS-a i čini je snažnijom – kazao je Stanić.

VEZANI TEKST - Escobar: Otvorena je mogućnost da se povuku odluke koje je Dodik donio, ali i najavio

Dodao je i da se "minimalno očekivalo" da budu donesene nove vojne uniforme za buduću vojsku RS-a.

Srđan Mazalica iz Kluba zastupnika SNSD-a je rekao da nema odgađanja posebne sjednice, te da niko ranije nije rekao kada će ona biti.

- Radi se o dugom i temeljenom procesu, koji podrazumijeva ne samo donošenje zakona nego i informaciju koja zahtijeva diskusiju koja neće biti zatvorena za javnost. Gledat ćemo da usvojimo zaključke i formalno povučemo saglasnost NSRS-a na one prijenose nadležnosti za koje je ona ranije postojala. Ovdje nema mjesta politikanstvu – kazao je Mazalica, te precizirao da su ranije nadležnosti prenošene na dva načina.

Kolegij Narodne skupštine RS-a odlučio je danas da će redovna sjednica početi 24. novembra, a odmah po njenom okončanju počet će posebna sjednica NSRS-a o povlačenju saglasnosti.

Predsjednik NSRS-a Nedeljko Čubrilović je rekao da je za posebnu sjednicu predloženo pet tačaka, a kao što je ranije najavljivala vladajuća koalicija u RS-u, radi se o informaciji o prijenosu nadležnosti, te o povlačenju saglasnosti na Oružane snage BiH, indirektne poreze i VSTV. Milorad Dodik je ranije najavio da će na dnevnom redu biti i Zakon o vojnoj imovini.

"Politizacija situacije"

Na dnevnom redu redovne sjednice NSRS-a je 19 tačaka.

VEZANI TEKST - Escobar: Dodiku sam jasno kazao da odbijamo bilo koje aktivnosti koje bi ugrozile Dejton, i sankcije su "na stolu"

- Posebna sjednica je zakazana na zahtjev predsjednika RS-a, člana Predsjedništva BiH i predsjednika Vlade RS-a čijem zahtjevu su se pridružili i šefovi klubova vladajuće većine. Mislili smo da ćemo moći da usaglasimo termin, ali je bilo komplikovano s obzirom na obaveze predgalagača, da utvrdimo termin, pa smo usvojili samo dnevni red, prisustvo i produženo obraćanje. Riječ je o pet tačaka dnevnog reda. Očekujemo da sve završimo do kraja ovog ili početkom narednog mjeseca. Nije riječ ni o kakvom odgađanju. Ako komentari oko ovoga idu u drugom pravcu, to je samo politizacija situacije – rekao je Čubrilović.

Planirano je da na dnevnom redu posebne sjednice bude pet tačaka od čega četiri informacije - jedna o prijenosu svih nadležnosti, druga o prijenosu u oblasti indirektnog oporezivanja, treća u oblasti pravosudnih institucija i četvrta u oblasti odbrane i sigurnosti, dok je peta tačka - Deklaracija o ustavnim principima.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.