open-navfaktor-logo
search
"Politički monstrum"
Opozicionari u RS-u nakon sastanka sa Sarazzinom: Pitali smo što EU toleriše Dodika i naišli na šutnju
Šefovi Klubova zastupnika SDS-a, PDP-a i Liste za pravdu i red, Vukota Govedarica, Igor Crnadak i Nebojša Vukanović, sastali su se danas u Banjoj Luci sa Manuelom Sarazzinom, specijalnim izaslanikom njemačke Vlade za Zapadni Balkan, a tema razgovora je bio i Milorad Dodik i njegov odnos prema visokom predstavniku u BiH Christianu Schmidtu.
07.09.2023. u 16:18
get url
text

Sarazzin se danas ranije sastao sa predsjednikom RS-a Miloradom Dodikom.

- Pitao sam ga otvoreno "šta vam Dodik kaže?". On kaže da nema plan i strategiju, da je njegova politika nenavođena bomba. Pitao sam ga zbog čega međunarodna zajednica i EU tolerišu ovakvo ponašanje i što dozvoljava da Schmidta naziva lopovom… On šuti, nismo dobili odgovor na to pitanje. Ovakvog političkog monstruma je napravila upravo međunarodna zajednica - kazao je Vukanović.

Govedarica je rekao da su Sarazzinu prenijeli svoje stavove o privrženosti Dejtonskom sporazumu, dok je Crnadak dodao da su mu podvukli da je prioritet Republika Srpska, njena uloga i položaj u okviru Dejtona, njene nadležnosti, imovina, institucije i entitetsko glasanje.

- Da RS bude društvo u kojima dominiraju institucije, a ne pojedinac i da je najveći problem ove države korupcija. Podvukli smo potrebu da dobijemo skeniranje listića, otisak prsta kod birača, videonadzor i uvažavanje tajnosti glasanja i čitav tzv. paket integritreta – dodao je Crnadak.

Opozicionari su komentarisali i skup "Otvoreni parlament" koji organizuju večeras, uprkos policijskoj zabrani.

Govedarica je rekao da namjera nije da se pravi veliki skup i okuplja 10.000 ljudi, dok je Vukanović podvukao da će večeras biti pred zgradom NSRS-a i pozvao one koji žele da se pridruže.

- Ako policija želi, može nas i uhapsiti, ali mi se nećemo povući. Ova institucija nije prćija Nenada Stevandića – kazao je Vukanović.

On je kazao da će opozicionari biti udaljeni 50 metara od zgrade NSRS-a i da je on izbrojao "tačno 54 metra" do mjesta gdje je planiran skup.

- Bit ćemo na istom mjestu gdje su se okupljali borci. Ovo je jedna najobičnija zgradurina bez naroda – kazao je Vukanović.

- Idemo na otvoreni parlament samo zato što nam je zatvorena velika sala NSRS-a – kazao je Crnadak.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.