open-navfaktor-logo
search
Ko je odgovoran
Opstrukcije u imenovanju generala OSBiH: Iz Predsjedništva BiH muk, NATO i EUFOR čekaju na "hitni sastanak" 14 dana
Šestog jula komandantica NATO Štaba Sarajevo brigadna generalica Pamela McGah i komandant EUFOR-a generalmajor Helmut Habermayer zatražili su od članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine hitan sastanak o imenovanju novih generala Oružanih snaga Bosne i Hercegovine kojima je mandat istekao prije 16 mjeseci. 
21.07.2023. u 07:50
get url
text

VEZANI TEKST - NATO i EUFOR traže hitan sastanak: Bećirovićev šef kabineta Kožljak preuzeo mjesto vrhovnog komandanta OSBiH!?

Od izvora u Predsjedništvu BiH Faktor saznaje da je dopis stigao, ali da ni nakon 14 dana niko nije kontaktirao NATO Štab i EUFOR i zakazao termin sastanka. 

- Svjesni smo da je mandat aktuelnih generala prekoračen za više od godinu dana. Pokrenuli smo ovo pitanje s članovima Predsjedništva i nastavljamo pozivati vlasti u BiH da poštuju zakon. NATO smatra da snažne demokratske odbrambene i sigurnosne institucije podržavaju trajni mir i demokratiju.

Svaka od naših partnerskih zemalja određuje obim i tempo sopstvene saradnje s NATO-om. NATO potiče unutrašnje pomirenje i poziva političke lidere da se suzdrže od aktivnosti koje vode podjelama - kazali su za Faktor iz NATO Štaba u Sarajevu. 

Podsjetimo, ministar odbrane BiH Zukan Helez dostavio je još u aprilu Željku Komšiću, Denisu Bećiroviću i Željki Cvijanović Plan strukture generalskog kora koji je usaglasio sa svojim zamjenicima, Aleksandrom Goganovićem i Slavenom Galićem, čime je ispunio svoju zakonom definiranu obavezu.  

Plan su prihvatili Cvijanović i Komšić, dok je Bećirović insistirao na "dodatnim konsultacijama". Nakon što je 21. juna tada u svojstvu predsjedavajuće Cvijanović potpisala zaključak u kojem je prihvaćen Bećirovićev zahtjev, ona sama je 20 dana poslije izjavila "da je Bećirovićev kabinet u dva navrata proglasio konsultacije neuspješnim zbog nedolaska ministra odbrane Zukana Heleza koji je oba puta pismeno putem obavijestio članove Predsjedništva da je riječ o usaglašenom i jedinstvenom prijedlogu Ministarstva odbrane".

VEZANI TEKST - NATO i EUFOR: Generali OSBiH su prekoračili svoje mandate, pozivamo vlasti da imenuju nove

Cvijanović je tada ukazala da "Bećirovićeve opstrukcije predstavljaju ne samo kršenje Zakona o odbrani, na koji se često i, očigledno licemjerno, poziva, već i dodatno urušavanje Oružanih snaga BiH".

- Za razliku od brojnih populističkih tema koje delegira, a koje nisu u nadležnosti Predsjedništva BiH, izbjegava one za koje je ova institucija po zakonu zadužena. Jedna od tih je usvajanje Plana strukture generalskog kora u odbrambenom sistemu BiH, koja je prošlog mjeseca bila na dnevnom redu sjednice Predsjedništva - rekla je ona.

Na pitanje zašto se kasni sa usvajanjem Plana strukture generalskog kora, Cvijanović je objasnila da, iako je Ministarstvo odbrane dostavilo Predsjedništvu potpuno usaglašen prijedlog, Bećirović je na sjednici tražio odgađanje izjašnjavanja zbog dodatnih konsultacija, što je ona prihvatila, ali se "ubrzo ispostavilo da je riječ o običnoj manipulaciji".

Oružane snage BiH su formirane 1. decembra 2005. godine i nikada do sada nije se dogodilo da NATO i EUFOR moraju intervenirati i upozoravati mjesecima članove Predsjedništva BiH da ispune svoju zakonsku obavezu. Svaki put, kada je riječ o usvajanju Plana strukture generalskog kora i imenovanja novih generala, iz NATO-a i EUFOR-a stizale su pohvale. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.