open-navfaktor-logo
search
Dom naroda FBiH
Optužbe pozicije i opozicije: TK je za pola godine mogao dobiti dodatna 23 miliona KM, sada neće dobiti ništa
Nacrt zakona o dopuni Zakona o pripadnosti javnih prihoda u Federaciji Bosne i Hercegovine, jučer nije dobio podršku u entitetskom Domu naroda, što je izazvalo veliku političku raspravu u Tuzlanskom kantonu. Predstavnici pozicije u TK podržali su predložene izmjene, dok je opozicija bila protiv ili, pak, odsutna.
10.06.2022. u 20:48
get url
text

Zakon o pripadnosti javnih prihoda ranije je usvojen u Parlementu FBiH, a primijenjivat će se od 1. januara naredne godine. Prema izmjenama, Kantonu Sarajevo umanjem je koeficijent sa 1.965 na 1,5, što će značiti 86 miliona KM manje novca u budžetu, dok će Tuzlanski kanton dobiti oko 30 miliona više na godišnjem nivou. Nacrt čiji je predlagač Ivo Tadić iz Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) i koji nije dobio podršku, omogućavao je da drugačija raspodjela prihoda u FBiH bude uvedena već tokom ove godine.

Projekcije prihoda

Dodajmo i da je za Tadićev prijedlog bio 21 delegat, tako da konačan ishod ne bi bio drugačiji ni da su svi delegati iz TK bili jedinstveni. Ipak, to nije bio razlog da ne počne politički obračun.

- Mi smo dobili projekcije Federalnog ministarstva finansija za period do kraja godine. Također, dobili smo i alternativni model s izmijenjenim koeficijentima kantona, ukoliko bi se izmjene Zakona o pripadnosti javnih prihoda U FBiH počele primjenjivati ove godine. Po tim alternativnim projekcijama, mi bi u drugom polugodištu ove godine, s izmijenjenim koeficijentima dobili 23 miliona KM više - kaže ministar finansija TK Suad Mustajbašić.

Podsjećamo, vlast u TK čine Stranka demokratske akcije (SDA), Demokratska fronta (DF), Socijaldemokrate (SD) BiH i Stranka za BiH (SBiH). Opozicija su Socijaldemokratska partija (SDP), Pokret demokratske akcije (PDA), Naša stranka i Savez za bolju budućnost (SBB).

U Domu naroda "za" su glasli Fahrudin Skopljak (SDA), Žarko Vujović (SD) te Sandra Imširović i Boris Krešić (DF). Protiv je bila Mirela Trepanić Grbešić iz Naše stranke, dok na sjednicu nisu došli Slađan Ilić i Dževad Hadžić iz SDP-a te Senad Alić iz PDA.

Interes Sarajeva

- Ne razumijem delegate iz drugih kantona, osim Sarajevskog, koji su bili protiv. Delegati SDA iz drugih katona također nisu podržali, ali za mene ovdje nema dileme. Kolege iz KS brane interese svojih birača i to je razumljivo, ali zašto to rade drugi, morat će odgovoriti svojim građanima, koji ih biraju - kaže Fahrudin Skopljak, delegat u Domu naroda FBiH i predsjednik Kantonalnog odbora SDA TK.

Delegat SD BiH Žarko Vujović, koji je također je glasao "za", kaže da je žalostan, jer je razbijeno jedinstvo svih stranaka u TK po pitanju raspodjele javnih prihoda.

- Jedan razlog mogu biti pritisci iz centrala stranaka, u vezi s izbornim listama za naredne izbore, jer predsjednici stranaka potpisuju liste. Drugi razlog može biti to što nisu u vlasti - kaže Vujović.

Mirela Trepanić Grbešić kaže da se osjeća prozvanom od strane drugih kolega iz TK.

- Zajedno smo donijeli izmjene Zakona o pripadnosti javnih prihoda koji će se primjenjivati od 1. januara. Sada se ponovo nešto pokušava po hitnoj proceduri, bez pitanja struke. Po meni je previše neodgovorenih pitanja i smatram da je opasno ovako nešto stavljati u ruke Vlade FBiH, koja za osam godina nije uspjela da izmijeni taj zakon. Vlada FBiH je na izmjene koje smo usvojili ranije dala negativno mišljenje, a sada na jučerašnji nacrt ima pozitivno mišljenje - navodi Trepanić Grbešić.

On dodaje da je najbolje pričekati januar i primijeniti Zakon o pripadnosti javnih prihoda s usvojenim izmjenama, jer je veoma upitno da li bi se jučerašnji nacrt do kraja godine uopće mogao dovesti do usvajanja u formi prijedloga i primjeniti prije kraja ove godine.

Tehničke izmjene ili "opasne namjere"

Oglasio se i Kantonalni odbor SDP-a TK saopćenjem su kojem se, između ostalog, kaže da je "delegat HDZ-a predložio nove izmjene Zakona o pripadnosti javnih prihoda koje daju neograničene mogućnosti ministrici finansija Jelki Milićević iz HDZ-a".

- Opasne namjere s ciljem  finansijske i političke destabilizacije BiH, a kako su to istakli i samosvjesni delegati iz SDA, klasični je udar na državu u režiji HDZ i SNSD. Ne iznenađuje da su prijedlog HDZ podržali delegati HDZ i SNSD, za podršku njihovoj politici navikli smo i na ruke delegata DF-a i SD-a, ali šokantna je vijest da je Fahrudin Skopljak podržao prijedlog onih koji kontinuirano rade na destabilizaciji države BiH, narušavaju ulogu i značaj njenih institucija i vode secesionističku politiku - navode iz SDP-a TK.

Skopljak na sve to kaže da se radi o izmjenama samo jednog stava, kojima se nikome ne daju posebne ovlasti.

- Ministar finansija samo jednom godišnje donosi uputstvo o učešću kantona u raspodjeli javnih prihoda, uz primjenu formule iz zakona. Uputstvo za ovu godinu je doneseno prije izmjena zakona, kojima su izmijenjeni koeficijenti kantona. Ove izmjene su podrazumijevale samo da se omogući donošenje novog uputstva, jer su se u međuvremenu mijenjali koeficijenti kantona. Priče da se omogućava ministrici Jelki Milićević da ona raspoređuje budžet kako želi, obične su gluposti - pojašnjava Skopljak.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.