open-navfaktor-logo
search
Živi u Pančevu
Optuženi za zločine u Mrkonjić Gradu Neđeljko Popović nije se pojavio u sudnici
Neđeljko Popović, koji se tereti za zločin protiv civilnog stanovništva počinjen nad žrtvama bošnjačke i hrvatske nacionalnosti 1992. godine u Mrkonjić Gradu, nije se pojavio na ročištu za izjašnjenje o krivici.
19.09.2023. u 14:52
get url
text

Branilac Boris Mandić je naveo da je imao kontakt s Popovićem kada je zaprimio optužnicu, ali nema informaciju da li je sada optuženi uredno obaviješten. Dodao je da ima saznanja da je optuženi zaprimio rješenje o imenovanju branioca.

Sutkinja za prethodno saslušanje Željka Marenić je kazala da je poziv optuženom, putem Ministarstva pravde, upućen Republici Srbiji, ali Sud nije zaprimio dostavnicu.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine je predložilo da Sud još jednom pokuša dostaviti poziv optuženom, s čime se i odbrana složila.

Iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine  je ranije saopćeno da je Popović nastanjen u Pančevu te da, pored bosanskohercegovačkog, ima i državljanstvo Srbije. Državni sud je protiv njega potvrdio optužnicu 2021. godine.

On se tereti da – u svojstvu načelnika Stanice javne bezbjednosti (SJB) Mrkonjić Grad, kao nadređena osoba pripadnicima aktivnog i razervnog sastava milicije-policije – nije poduzeo nužne i razumne mjere da spriječi počinitelje u počinjenju ubistava i teškog zlostavljanja civila, te, iako je znao da su zločini počinjeni, nije ništa poduzeo da se počinitelji procesuiraju i kazne.

- U junu 1992., kada je u prostorijama SJB-a Mrkonjić Grad, kao i u prostorijama firme Udarnik u mjestu Bjelajce i prostorijama firme Zadružna trgovina u mjestu Podbrdo, nezakonito bio zatočen veći broj osoba, civila bošnjačke i hrvatske nacionalnosti, među kojima i maloljetnih osoba i žena, Popović je dozvoljavao pripadnicima SJB-a, vojnicima i drugim osobama ulazak u navedene prostorije, gdje su vršili teška premlaćivanja, zlostavljanja i mučenja zatočenika, nanošenje teških tjelesnih i duševnih povreda s trajnim posljedicama, mučenja na ponižavajuće načine i druga nečovječna djela - saopćeno je ranije iz Tužilaštva.

Od posljedica višednevnog i ponovljenog mučenja i zlostavljanja, jedan zatočenik je preminuo, a većem broju zatočenika nanesene su trajne i teške povrede, piše Detektor.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.