open-navfaktor-logo
search
Podsticanje mržnje
Optužnica protiv Dodikovog zastupnika: Odbornika PDP-a Ivana Begića nazivao ustašom  
Okružno javno tužilaštvo Banja Luka podiglo je optužnicu protiv Momčila Antonić  iz Banje Luke, inače zastupnika SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske zbog krivičnog djela javno izazivanje i podsticanje nasilja i mržnje.
25.08.2021. u 12:56
get url
text

- Osumnjičeni je 30.01.2021.godine, u 15.48 sati u Banjoj Luci, na svom profilu kreiranom na društvenoj mreži Facebook, objavio sadržaj kojim je pozvao na mržnju usmjerenu prema oštećenom Ivanu Begiću, zbog njegove nacionalne pripadnosti i porijekla - saopćeno je iz banjalučkog tužilaštva.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje sudiji za prethodno saslušanje Osnovnog suda u Banjoj Luci.

Podsjećamo, Antonić je uvrede uputio na račun odbornika PDP-a Ivana Begića, a na svom Facebook profilu je napisao:

- Ne znam je li me ovaj Begić mrzi što je Draškov kmet tj. irvas, što je niži od mene 50 cm, zbog auta ili samo zato što je ustaša? Ili sve ukupno!? Ja mislim da je sve ukupno, ali ipak ustaška krv je dominantna. Ne smeta njemu auto, već ova tri prsta, kao što mu smetaju plakati Vučića i Dodika na autoputu 9. januar. Ivane reci svojim biračima ko ti je bio ujak čije ime nosiš - napisao je Antonić.

Neposredno nakon toga Begić je izjavio da je šokiran ovom izjavom i najavio tužbu.

- Ovo je govor mržnje kakav je nezapamćen i kakav nisam u životu čuo, a kamoli osjetio na svojoj koži. Iskreno, u šoku sam - izjavio je Begić svojevremeno.

 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.