open-navfaktor-logo
search
Uhvaćen u Hrvatskoj
Optužnica protiv kapetana VRS: Dane Lukaić u logoru Manjača zarobljeniku čupao nokte
Lukaić je uhapšen 30. juna prilikom ulaska u Hrvatsku s grupom koja je išla na komemoraciju fašističkim žrtvama u Jadovnom
14.11.2018. u 17:32
get url
text
logor Manjača

Zagrebačko Županijsko državno tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv 68-godišnjeg bivšeg kapetana I klase Vojske Republike Srpske Dane Lukaića, koji je ljetos uhapšen u Hrvatskoj.

Lukaić se tereti za ratni zločin prema ratnim zarobljenicima 1992. u logoru ratnih zarobljenika Manjača pored Banja Luke, gdje je podređenima naredio da zlostavljaju ratne zarobljenike koje je on ispitivao, javila je Hina.

Optužnicom 68-godišnjeg državljanina Srbije i Bosne i Hercegovine, zagrebačko tužilaštvo tereti da je zlostavljanja zarobljenika naredio kao kapetan I klase vojske Republike Srpske i vođu tima zaduženog, uz ostalo, za prikupljanje obavještajnih podataka od ratnih zarobljenika, izvijestio je DORH navodeći samo njegovu dob.

Okrivljenika se tereti da je od sredine juna do 16. septembra 1992. tokom oružanog sukoba na području Bosne i Hercegovine, u logoru ratnih zarobljenika Manjača prilikom ispitivanja dvojice zarobljenih pripadnika HVO-a i trojice zarobljenih pripadnika HOS-a, u više navrata unaprijed naredio podređenim pripadnicima vojske Republike Srpske da za vrijeme ispitivanja ili nakon njega fizički zlostavljaju, tuku i ozljeđuju navedene zarobljenike.

Njemu podređeni pripadnici Vojske Republike Srpske su, po okrivljenikovim prethodno izdanim naredbama, od sredine juna pa do kraja jula 1992. prilikom ispitivanja u njegovom prisustvu, u više navrata palicama pretukli dvojicu pripadnika HVO-a te u razdoblju od 8. do 16. septembra 1992. rukama, nogama i palicama pretukli dvojicu pripadnika HOS-a.

Trećeg pripadnika HOS-a su, optuženom podređeni pripadnici vojske Republike Srpske po njegovom naređenju u više navrata udarali rukama, nogama, palicama i drugim predmetima po čitavom tijelu i spolovilu te mu gurali palicu u anus.

Okrivljenika se tereti i da je lično, prilikom ispitivanja trećeg pripadnika HOS-a, udarao drškom pištolja po glavi, metalnom stolicom po leđima te mu čupao nokte, a jednom prilikom udarao čekićem po šaci desne ruke dok su mu pripadnici Vojske Republike Srpske držali ruku govoreći da to radi kako ovaj više nikad ne bi mogao na nekoga pucati, navodi se u optužnici.

Lukaić je uhapšen 30. juna prilikom ulaska u Hrvatsku s grupom koja je išla na komemoraciju fašističkim žrtvama u Jadovnom. Nakon policijskog kriminalističkog istraživanja ispitalo ga je i državno tužilaštvo, nakon čega mu je određen jednomjesečni istražni zatvor.

Zagrebačko Županijsko državno tužilaštvo predložilo je da se protiv okrivljenog 68-godišnjaka, koji se nalazi u istražnom zatvoru u Zagrebu, produži istražni zatvor zbog opasnosti od bijega i teških okolnosti počinjenja nedjela.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.