open-navfaktor-logo
search
Budimpešta
Orban sa Dodikom: Uvođenje sankcija i pritisak na bosanske Srbe može dovesti do eskalacije tenzija
Iz kabineta mađarskog premijera Viktora Orbana, nakon njegovog današnjeg sastanka u Budimpešti sa predsjednikom bosanskohercegovačkog entiteta RS Miloradom Dodikom, saopćili su da se Mađarska odlučno protivi pokušajima da se sankcijama izvrši pritisak na Bosnu i Hercegovinu i bosanske Srbe, tvrdeći da je to kontraproduktivno i da bi poslužilo samo za eskalaciju tenzija, prenijeli su mađarski mediji.
02.10.2023. u 16:59
get url
text

Orban je na sastanku jasno stavio do znanja da je očuvanje stabilnosti zapadnog Balkana izuzetno važno za sigurnost Mađarske i EU-a, rekao je portparol mađarskog premijera Bertalan Havaši.

Na sastanku je istaknuto da su "odnosi Mađarske i RS-a odlični i da se čini sve da se saradnja ojača, što se ogleda i u zajedničkim započetim projektima".

- Razgovarano je o tome da mađarske kompanije imaju značajan investicioni i komercijalni potencijal u finansijskom sektoru, energetici i telekomunikacijama koji namjeravaju da iskoriste u BiH - rekao je Havaši.

Prema njegovim riječima, mađarski premijer je izrazio nadu da će BiH u narednom periodu napredovati u procesu evropskih integracija.

- Cilj je da tokom mađarskog predsjedavanja EU-om u drugoj polovini 2024. godine integracija regiona zapadnog Balkana dobije posebnu pažnju u EU - dodao je Havaši.

Orban je ranije blokirao pokušaje da Evropska unija sankcioniše Dodika, koji je od ranije pod sankcijama Sjedinjenih Država i Velike Britanije zbog antidržavnog djelovanja u BiH.

Dodik je nakon današnjeg sastanka sa Orbanom najavio da bi Mađarska mogla preuzeti projekte u RS-u čije je finansiranje obustavila Njemačka zbog secesionističke politike vlasti tog bosanskohercegovačkog entiteta.

- Orban je ovaj put izrazio svoju spremnost da supstituiše projekte koje su Nijemci navodno nešto otkazali, a sada nam formalno prave probleme iz razloga što ne žele da riješe ove ugovore koji regulišu tu saradnju. Tako da imamo politički stav da oni nešto kao neće, a ugovori konkretni su još uvijek aktivni što se tiče Nijemaca. Evo čekamo da oni to završe, da bi mi mogli sa Mađarima i predsjednikom Orbanom na najbolji način i obostranu korist realizovati te projekte - rekao je Dodik za RTRS.

Dodik je također izrazio zadovoljstvo današnjim sastankom sa Orbanom, navodeći da je razgovarano o stvarima koje su ranije definisali, ali i nekim novim idejama.

- Naša saradnja se razvija na najbolji način. Pokušavamo da prepoznamo i realizujemo projkete koje smo ranije zacrtali u oblasti energetike, kao što su vjetroparkovi, a veoma uspješno se odvija i projekat podrške Mađarske poljoprivrednim proizvođačima u RS-u - istakao je Dodik.

Susret u Budimpešti je treći zvanični susret Dodika i Orbana ove godine. Prethodno su se sastali u avgustu isto u glavnom gradu Mađarske, a prije toga u Banjoj Luci u junu, te u oktobru prošle godine u također u Budimpešti.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.