open-navfaktor-logo
search
Licemjerne poruke
Orbanov operativac u BiH: Nagrađuje li EU Dodika i Čovića koji su do jučer označavani kao rušitelji BiH?
Najblaže kazano licemjerna poruka komesara EU-a za susjedstvo i proširenje Olivera Varheliyija koju je napisao ispod zajedničke fotografije sa predsjednikom bh. entiteta Republika Srpska Miloradom Dodikom, nakon jučerašnjeg ručka u restoranu u Istočnom Sarajevu. 
30.11.2022. u 18:44
get url
text

- Podrška predsjednika RS-a Milorada Dodika jer je rad na kandidatskom statusu BiH bio ohrabrujući. Reforme se moraju ubrzati kako bi se dobila pozitivna odluka EU-a. Političko vodstvo je ključno - napisao je evropski komesar. 

Podrška čovjeka koji je posljednjih godina u EU krugovima, uz Dragana Čovića, označen kao glavni krivac za loše stanje u Bosni i Hercegovini. Podrška čovjeka koji je zajedno sa Čovićem blokirao državu, odnosno njene institucije da ispune 14 kriterija Evropske komisije. 

Uz sve to, evropski komesar koji slovi za Orbanovog čovjeka u Briselu, poručuje da je "političko vodstvo ključno", kao i da se u decembru može očekivati kandidatski status za BiH. Koje političko vodstvo? Čović i Dodik? 

Ovaj je dvojac u Domu naroda Parlamenta BiH blokirao, između ostalih, usvajanje tri ključna evropska zakona - o VSTV-u, javnim nabavkama i sprečavanju sukoba interesa. Tu su bile, a i danas su, silne blokade u radu Vijeća ministara BiH, Dodikove blokade rada prethodnog saziva Predsjedništva BiH, Čovića preko ministra finansija i trezora Vjekoslava Bevande za blokadu novca CIK-u BiH potrebnom za Opće izbore... 

VEZANI TEKST - Zastupnici komentiraju posjetu: Kao da je Varhelyi brzo zaboravio kako je Čović ponižavao institucije EU-a

I kada je Evropska komisija sredinom prošlog mjeseca dala preporuku BiH za kandidatski status, među prvima koji su zapljeskali bili su Dodik i njegovi ljudi u državnim institucijama zaduženi za blokade, te Čović koji je to nazvao "historijskim danom". 

Evropski komesar je jučer za ručkom obećao Dodiku da će deblokirati 600 miliona eura, sredstva koja su u februaru ove godine zaleđena, a uvjet je bio da državne institucije profunkcionišu. 

Kako je rekao Dodik, Varheliyiju je izrazio zahvalnost za veliku posvećenost i njegovo zalaganje da se ubrza evropski put BiH.

- Dobio sam obećanje da će sredstva EU-a namijenjena Republici Srpskoj biti odblokirana, što će omogućiti nastavak izgradnje na Koridoru Vc od Doboja do Vukosavlja, i to je veoma dobra vijest - rekao je on. 

Ali je zaboravio dodati i koji se to zakoni, što je evropski komesar jasno naglasio, moraju usvojiti u naredne dvije sedmice, kako bi BiH dobila kandidatski status. Kako se to misli izvesti u sferi je skoro pa naučne fantastike, s obzirom na to da će se na konstituisanje Doma naroda Parlamenta BiH, gdje nakon Zastupničkog doma moraju biti usvojeni evropski zakoni, čekati u najboljem slučaju do sredine januara. Ili će možda Brisel "progledati kroz prste" pa i bez usvojenih zakona dati kandidatski status, a onda ovu zemlju opet ostaviti na volju glavnim kočničarima i secesionistima. 

Zastupnici njemačkog Bundestaga u julu ove godine usvojili su odluke koje se tiču Bosne i Hercegovine. Među njima usvojena je i rezolucija pod nazivom "Podrška Bosni i Hercegovini na putu ka boljoj budućnosti". Glavnim krivcima za loše stanje u BiH ocijenjeni su Dragan Čović i Milorad Dodik. 

- Reforme su decenijama blokirane kako bi se održalo povoljno okruženje za korupciju. Sada se pojedini politički lideri sve više oslanjaju na separatizam, mržnju i govor mržnje kako bi odvratili pažnju javnosti od zastoja. Konkretno, političke akcije nacionalističkih političara poput Milorada Dodika, trenutno člana državnog Predsjedništva, i Dragana Čovića, predsjednika stranke HDZBiH, imaju za cilj da unište Bosnu i Hercegovinu kao državu i dom raznolikog stanovništva. To je neprihvatljivo i zahtijeva odlučan, čvrst otpor Evropske unije, njenih država članica i međunarodne zajednice - pojasnili su tada zastupnici iz SPD-a, FDP-a i Zelenih te pozvali njemačku vladu na čelu s Olafom Scholzom da pruži veću podršku Bosni i Hercegovini.

Dodik se nalazi pod američkim i britanskim sankcijama. Čović se još vješto provlači. I bez obzira na rezolucije, sankcije, osude kako EU parlamentaraca, tako i američkih kongresmena, blokade u BiH kada je riječ o ispunjavanju uvjeta za kandidatski status, ovaj dvojac je u očima komesara Evropske unije za susjedstvo i proširenje Oivera Varhelyija "dvojac" koji će donijeti jednu novu sliku Bosne i Hercegovine, sliku evropske perspektive. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.