open-navfaktor-logo
search
Nakon kritike ministra i komesara
Arijana Memić napustila Klub NiP-a u Skupštini KS: Upozoravala sam, mislili su da ću da progutam
AUTOR: Autor: M. M.
08.04.2024. u 14:06
get url
text
Arijana Memić
Arijana Memić
Arijana Memić, zastupnica u Skupštini Kantona Sarajevo, saopćila je na današnjoj hitnoj sjednici Skupštine KS kako napušta Klub NiP-a u Skupštini, te da će nastaviti djelovati kao samostalna zastupnica.
Ona je u prvom obraćanju na sjednici kritikovala to što na sjednici nije prisutan niko od predstavnika sarajevskog Tužilaštva niti Općinskog ili Kantonalnog suda, ali ni ministar unutrašnjih poslova, kadar NiP-a Admir Katica.
- Smatram da to pokazuje kakav je njihov odnos spram ove teme koja je bitna za sve građane ovog kantona i koliko poštuju i Skupštinu kantona i sve nas ovdje, ali prije svega koliko poštuju građane Kantona Sarajevo.
Istovremeno, moram reći da mi je kroz ovu informaciju koja nam je dostavljena potvrđena sumnja koju imam već neko vrijeme. Naime, sve ovo čime se vi bavite jesu bitne teme, ali one najbitnije teme iz ugla građana, iz ugla vraćanja povjerenja građana u sigurnosne institucije vi potpuno i apsolutno zanemarujete i to radite konstantno.
Javna je tajna da u ovom kantonu možete sve da završite, samo ako imate novac i ako imate vezu. Ako mi tražite da navedem primjer za ove moje tvrdnje, reći ću samo "slučaj Dženan Memić" - rekla je.
Dodala je da su "u proteklim mjesecima učestale pojave u našem kantonu zbog kojih je evidentno narušena sigurnosna situacija, a MUP Kantona Sarajevo uporno ponavlja svoje greške".
- Ovdje je očito da ne valjaju odgovorni na pozicijama, te da nema istinske volje da se to mijenja. Najkasnije od slučaja Memić, od izvještaja ad hoc tijela, vi imate dakle sumnju i dokaze da u našoj policiji rade policajci koji niti u jednoj normalnoj državi ne bi mogli biti na tako bitnim i odgovornim poslovima.
Biti policijski službenik bi trebalo biti moralni vrhunac za svakog pojedinca. Nažalost to kod nas često nije slučaj. Ne pomaže baš ni činjenica da pri svakoj, vrlo često opravdanoj kritici imamo saopćenje u javnosti gdje se brane ministar, komesar, politike koje se vode, policija generalno. Građani su nas birali, a vas smo mi postavili i možda to nekima nije jasno - kazala je Memić.
Dalje je navela kako "tako dobijemo saopćenje kako je tobože naša policija uvijek prva na licu mjesta".
- Pa evo postavljam i vama komesare i ministru MUP-a retoričko pitanje ko bi to trebao biti prvi na licu mjesta. Gdje bi to naša policija trebala biti ako ne na mjestu sigurnosno relevantnog slučaja. Ili imamo izjavu ministra Katice koji kaže da policija nema neriješenih ubistava. Možda policija i nema, možda su ti slučajevi negdje zapeli na sudovima u tužilaštvima, ali vas upozoravam da su takve izjave crvene linije koje mi porodice ubijenih ne možemo tek tako prihvatiti. A pogotovo ih ne možemo prihvatiti kao neki vaš lapsus. Naši ubijeni nisu i nikada neće biti statističke brojke. Oni su voljeni, otrgnuti članovi naših porodica, a i članovi ovog društva - kazala je.
Prilikom drugog obraćanja, Memić je bila još direktnija.
- Upozoravala sam ministra i pojedine kolege iz Kluba. Mislili su da ću to da progutam. Mjesec dana sam čekala da mi neko odogovori na pitanje, pa i ako postoji zakonska prepreka da mi se to navede. Dobila sam odgovor u jednoj rečenici. Komesar mi je rekao da mi ne može dati traženi odgovor zbog zaštite ličnih podataka - kazala je Memić.
Potom je dodala:
- Frustrira me da je borba moje porodica, agonija od osam godina, stala u jednu rečenicu. Nisam tražila lične podatke, nego službene podatke. Nikada neću raditi iza zatvorenih vrata. Smatram da ako imamo vlast u rukama, ako ne obavljamo časno i pošteno, zašto je grčevito čuvamo. Meni vlast ne vrijedi ništa. Mogu vam pričati i kako izgleda kada se godinama borite za siguran kanton - kazala je Memić.
Potom je saopćila da je napustila Klub NiP-a.
- Nisam član niti jedne stranke, pa ne mogu da istupim. Izlazim iz kluba jer neću dozvoliti da se bilo ko poigrava sa mnom i borbom moje porodice. Tereta sam toliko podnijela da promijenim nešto. Vjerovala sam u dobronamjernost. Ne možete, komesaru, reći da se u petak pila slatka jer je oslobođen policijski službenik koji je radio na zataškavanju ubistva. Ja ću svoju borbu nastaviti sa svojom porodicom časno i pošteno. Možda nekada izgubimo bitku, ali nastavljamo dalje. Dokazali smo da govorimo istinu. Neću izdati narod koji je glasao za mene - kazala je Memić.
Ona je u par navrata istaknula kako "ne želi da neke stvari završava interno" jer sve dosad je, kako kaže, radila javno i transparentno, kao i da ne želi da radi na "relaksiranju odnosa sa Kantonalnim tužilaštvom u kojem još rade deseci tužilaca koji su spremni zataškati ubistvo". 
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.