open-navfaktor-logo
search
Ako laže koza...
Organizatorica "performansa" sinoć jedno, jutros drugo; Pozorište najavi, pa briše; ministar tagovan, a Vlada "ništa ne zna"
Jasmina Prolić, umjetnička direktorica Internacionalnog Art Festivala "Zvrk" oglasila se povodom jučerašnjeg performansa na Trgu Susan Sontag u Sarajevu, koji je sinoć, nakon reakcije skupštinskog zastupnika Harisa Zahiragića, prekinula policija.
26.06.2022. u 09:36
get url
text

Ovaj "performans" zaprepastio je građane Sarajeva, koji su masovno na društvenim mrežama negodovoali jer je goli muškarac hodao trgom. 

VEZANI TEKST - Performans ispred Narodnog pozorišta uznemirio građane, Twitter gori

Prolić je u saopćenju za javnost navela da u kao direktorica festivala i u ime udruženja Internacionalni Art Festivala "Zvrk", "želi javno i duboko da se izvini svim građnkama i građanima Sarajeva".

- Želim se izviniti za uznemirenje i pometnju koje je današnjom izvedbom na Trgu Susan Sontag ispred NPS-a, višestruko nagrađivani performans "Together", renomiranih slovenačkih umjetnika, mogao uvesti u njihove zivote - navela je Prolić, kazavši da se ovaj performans izvodi na ulicama širom Slovenije i drugih država Evrope.

- Znajući to, kao i na osnovu renomea aktera, pozvala sam ovu predstavu u Sarajevo bez upućenosti u sadržaj. Prepoznajem svoju grešku i slažem se da to nije bio primjeren sadržaj za javni trg - dodala je ona.

Kako je dalje navela, "jedina namjera ovog festivala i performansa je samo jedna velika posveta zajedničkom životu i ljubavi".

VEZANI TEKST - U centru Sarajeva dozvolili performans koji je zgrozio građane, a onda NiP-ovci "pobjegli" na Ilidžu

- Performans nije bio ni u kakvoj vezi sa Bh. povorkom ponosa niti je bio organizovan od Narodnog pozorišta, kao ni dio njihove produkcije. Realizacija ovog performansa u Sarajevu je omogućena zahvaljujući fondu Evropske unije "Performe Europe" - navela je Prolić.

Zanimljivo je da Prolić danas tvrdi da Narodno pozorište Sarajevo nema ništa sa događajem, iako je sinoć, a što se jasno čuje na snimku, zastupniku Zahiragiću više puta ponovila: "Ovo je Narodno pozorište", na što joj je on uzvraćao kako je "ovo trg". 

Također je indikativno, a što su primijetili korisnici društvenih mreža, da je na zvaničnom instagramu Narodnog pozorišta ovaj događaj najavljen, ali je ta objava u međuvremenu obrisana. 

Postavlja se pitanje i ako Narodno pozorište Sarajevo nema ništa s događajem, ko je osigurao inventar za "performans"? Čije su stolice na kojima sjedi malobrojna publika? Čiji su rekviziti?

Osim toga, na snimku se jasno čuje da organizatorica Prolić govori: "Ovo je u sklopu projekta Kultura na ulice".

Iz Vlade Kantona Sarajevo nakon izbijanja skandala sinoć su se ekspresno ogradili od svega, saopćivši da "performans koji se dešava večeras ispred Narodnog pozorišta Sarajevo nije dio projekta Kultura na ulice Vlade Kantona Sarajevo".

- Vlada KS se ograđuje od događaja. Organizator snosi odgovornost za sadržaj - naveli su.

Da neko ne u cijeloj priči ne govori istinu dokazuje i najava događaja na portalu depo.ba od prije tri dana: VI izdanje Internacionalnog interdisciplinarnog Art Festivala 'ZVRK' u sklopu 'Kultura na ulice',koja je, za razliku od najave Narodnog pozorišta, i dalje javno dostupna.

Pored toga, kako smo ranije objavili, u jednoj od ranijih objava na društvenim mrežama, koji je organizatorica podijelila, označen je i ministar kulture u Kantonu Sarajevo Samir Avdić. 

Odjednom niko ništa ne zna. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.