open-navfaktor-logo
search
Uklonjene blokade
Oručević o sporazumu SDA i HDZ-a: I ja bih potpisao ono što je potpisao Izetbegović, napravio je dobar posao
Bivši gradonačelnik Mostara Safet Oručević prokomentirao je u posljednjem intervjuu za Face TV sporazum kojeg su u srijedu potpisali predsjednici Stranke demokratske akcije (SDA) i Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Bosne i Hercegovine, a koji bi trebao rezultirati konačnim održavanjem Lokalnih izbora u Mostaru.
20.06.2020. u 19:39
get url
text

- Ona izborna pravila bih ja potpisao uvijek. Izborna pravila za Grad Mostar kojim se rješava presuda Ustavnog suda BiH – poručio je u uvodu intervjua Oručević.

Govoreći o prijedlogu izmjena Statuta, Oručević je ocijenio da u njemu "nema ništa novo", te da je napravljen ustupak i sa jedne i sa druge strane.

- I moram čestitati da će do izbora u Mostaru konačno doći. Ne želim ničim da pokvarim činjenicu da će građani Mostara dobiti svoje Gradsko vijeće, izabranih novih 35 ljudi i da će ovaj grad profunkcionirati normalno kao i ostali – izjavio je Oručević.

Pojasnio je da novoizabrani vijećnici prvo moraju usvojiti stari Statut, a zatim i posljednje dogovorene amandmane na taj Statut. Naglasio je potrebu formiranja jedinstvene "mostarske liste", koja bi trebala učestvovati na Lokalnim izborima uz SDA i blok stranaka sa hrvatskim predznakom okupljenih u Hrvatski narodni sabor (HNS).

- HNS sa ovim pravilima može imati dobru većinu i ako ne budemo zajedno mogu poraziti Bošnjake i Srbe u potpunosti. Nisu ova pravila idealna, ona su dobra, ja bih potpisao da bude izbora, a ona traže odgovor u kojima SDA ne smije sebi uzeti ulogu nekog velikog pobjednika, lidera jer neće imati partnera i ostat će sami – izjavio je Oručević.

Oručević je kazao da se nema namjeru kandidovati na predstojećim Lokalnim izborima, ali da ga "svi imaju na raspolaganju" i da može pomoći.

- Mislim da je on (Bakir Izetbegović, op.a.) napravio dobar posao. Oni su o ovim tmurnim vremenima, gdje im ništa ne ide od ruke, dobili pritisak međunarodne zajednice, "hajmo makar riješiti Mostar" i "daj Dragane (Dragan Čović, op.a.) pusti ga iz kandži". To je uradila međunarodna zajednica, da oni puste, a da Izetbegović završi svoje lokalce i da se nađe tu rješenje – izjavio je bivši gradonačelnik Mostara.

Kazao je da se Statut može usvojiti kad se svi dogovore, te da u njemu "nema ništa strašno".

- Nema podjele Mostara. To je suština – poručio je Oručević.

Izetbegović je, dodaje, riješio Mostar, a izmjene Izbornog zakona BiH u kontekstu provedbe relevantnih presuda su, kako je kazao, na dugom štapu. Prokomentirao je Orućević i pitanje koje se nameće u javnosti, a to je "ko je bolje prošao".

- Svi će vjerovatno glasati za Čovića. Ja mislim da je Izetbegović iznio više do sada – ocijenio je Oručević.

Govoreći o svom odnosu sa Bakirom Izetbegovićem, kazao je da ne zna njegovu politiku, ali da ga zna iz rata.

- Čitav rat smo bili zajedno. To je čovjek koji je jako hrabar bio u ratu. Beozbrazan je ko god omalovažava njegove ratne zasluge – izjavio je Oručević.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.