open-navfaktor-logo
search
Dodijeljeno 2015.
Oručević: Željana Zovko je zasluženo dobila priznanje Centra za mir, zasluženo joj ga oduzimamo
Centar za mir i multietničku saradnju sa sjedištem u Mostaru odlučio je oduzeti priznanje dodijeljeno Željani Zovko 2015. godine kao ambasadorici BiH pri UNESCO-u, nakon što je za danas najavila da će u Evropskom parlamentu predstaviti Stari most u Mostaru kao dio "hrvatske kulturne baštine".
10.01.2024. u 15:28
get url
text

- Na Upravnom odboru smo odlučili da joj nagradu oduzmemo, pošto je tu svjetsku baštinu tako bezobrazno i glupo samopostavila u neku jednonacionalnu hrvatsku baštinu i od jednog velikog međunarodnog projekta kompromitirala cijelu ideju - poručio je Safet Oručević, direktor Centra za mir i multietničku saradnju.

Potpredsjednica Evropske narodne stranke (EPP) i članica Odbora za kulturu i obrazovanje EP Željana Zovko za danas je najavila da će predstaviti nematerijalnu i materijalnu baštinu Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine u Evropskom parlamentu. No problematičan je bio vizual događaja na kojem je fotografija Starog mosta u Mostaru, ali se nigdje ne spominje kulturna baština BiH, već kulturna baština Hrvatske.

Uslijedila je reakcija Safeta Oručevića, bivšeg mostarskog gradonačelnika i direktora Centra za mir iz Mostara, a Zovko je u međuvremenu na svom Twitteru podijelila fotografije priznanja Centra za mir, koje joj je dodijeljeno prije devet godina, za "predan i prepoznatljiv doprinos građenju i afirmaciji mira u teškom postratnom periodu".

Oručević je za Anadoliju rekao kako je šokantno ponašanje hrvatskih predstavnika u Evropskom parlamentu i same Željane Zovko, koja je, kako je rekao, do jučer bila prijatelj Centra za mir.

- Mi smo joj tada kao Centar dali našu skromnu nagradu za trud kao Hrvatici koja vodi brigu oko svjetske baštine. Ona je to zasluženo dobila. Mi smo na Upravnom odboru odlučili da joj tu nagradu zasluženo i oduzmemo. Zasluženo joj je oduzimamo pošto je tu svjetsku baštinu tako bezobrazno i glupo samopostavila u neku jednonacionalnu hrvatsku baštinu i od jednog velikog međunarodnog projekta kompromitirala cijelu ideju - poručio je Oručević.

Dodao je kako se na to treba svakako nadovezati činjenica da Hrvatska, u kontekstu Starog mosta, još dosta toga duguje.

- Pogotovo nakon objavljivanja snimaka rušenja Starog mosta artiljerijskim oružjem i tenkovima, snimanim kamerama hrvatske vojske. Niko nije dao niti jedno saopćenje, pa ni Željana i nijedan drugi dužnosnik, da kaže "vidjeli smo snimak, tužno je ono gledati, ali idemo u bolju budućnosti". Čak i taj srušeni most, koji su krvnički rušili, s njim odlaze u evropski parlament i debelo lažu o kulturnoj baštini Hrvatske, zaboravljajući sve ove činjenice - podvukao je Oručević.

Ovo je, kako je kazao, probudilo i određenu ljutnju kod bosanskih patriota. Oručević dodaje kako na ovo "trebaju reagirati i državni organi Bosne i Hercegovine, i da se to raščisti i u Europskom parlamentu".

Dodaje kako su spremni sa zadovoljstvom predstaviti film i izložbu o rušenju Starom mosta u Evropskom parlamentu, i da "pokažemo činjenice o širini bosanske politike, o viziji izgradnje jednog grada, jedne države, pokažemo svim onima koje lažu takvi kao što je Željana Zovko".

Iznenađen je da na sve ovo nema reakcija, ali da ih u narednom periodu očekuje.

Nekadašnji gradonačelnik Mostara i direktor mostarskog Centra za mir i multietničku suradnju, reagirao je jutros na pokušaje da se Stari mosti u Mostaru predstavi kao "hrvatska kulturna baština", te poručio kako je Stari most svjetska kulturna baština iz Bosne i Hercegovine i nije nikakva hrvatska kulturna baština, a da njegovo rušenje baštine samo "Hrvati".

U reakciji objavljenoj na zvaničnoj stranici Centra za mir, Oručević navodi kako je Most napravljen kao spomenik mira, a njegovo rušenje baštine samo "Hrvati".

- Kako da komentarišem skup na kojem se Stari most označava kao "hrvatsku baštinu", osim kao sramotnu i glupu provokaciju. Most je svjetska kulturna baština iz Bosne i Hercegovine, a nikakva hrvatska baština. Za taj projekat sam uložio mnogo napora kao gradonačenik da pridobijem kao partnere Svjetsku banku i UNESCO, više država donatora kao i Hrvatsku na čelu sa premijerom Račanom koji nam je dao punu podršku - poručio je Oručević u izjavi objavljenoj na zvaničnoj stranici Centra za mir, te dodao:

- Bilo je to u vrijeme kada su jedina "kulturna" baština koju su imali Hrvati u tom vremenu u mom gradu, bili koncentracioni logori za sugrađane, ubijanja nevinih ljudi, silovanja, razaranja grada uključujući i rušenje Starog mosta, čak ekskluzivno snimljeno kamerama Hrvatske vojske.

Podsjetio je da su za sve to "naši sugrađani osuđeni na više od stotinu godina zatvora kao Udruženi zločinački poduhvat".

- Kad je Stari most u pitanju, upravo su Bošnjaci vodili Udruženi poduhvat zajedničke obnove i pomirenja. I dalje ćemo to raditi, ali ne sa onima koji neprestano provociraju i zaustavljaju sve procese normalizacije među narodima - podvukao je Oručević.

Centar za mir i multietničku saradnju iz Mostara, na čijem čelu je Oručević, u maju prošle godine objavio je ekskluzivne i tokom posljednjih 30 godina u javnosti neviđene snimke granatiranja i rušenja Starog mosta u Mostaru, snimljenih sa položaja Hrvatske vojske sa utvrđenja na brdu Hum, iznad grada.

Rušenje Starog mosta počelo je dvadeset dana ranije, a intenzivno 8. novembra 1993. Gađan je s obližnjih planinskih visova Planinice i Stotine granatama velike razorne moći. Granate su padale i na kule Taru i Halebinku koje su svojevrsni statički uteg mostu. Cijela jedna ulica sa dućanima zvana Kujundžiluk potpuno je nestala. Granate su dva dana zaredom intenzivno rušile dio po dio mosta. I konačno u 10 sati i 16 minuta 9. novembra pokleknulo je remek djelo Mimara Hajrudina. Pao je u hladnu Neretvu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.