open-navfaktor-logo
search
Helez u Tešnju
Oružane snage BiH dobijaju nove vrhunske uniforme
Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez, zajedno s načelnikom Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH general-pukovnikom Senadom Mašovićem, posjetio je proizvodnu liniju za izradu novih vojničkih uniformi za OSBiH u Tešnju.
04.07.2023. u 13:52
get url
text

Helez i Mašović obišli su preduzeće za proizvodnju kožne i tekstilne odjeće Koteks d.o.o u Tešnju, kako bi se uvjerili o toku izrade novih uniformi za OSBiH. Radi se o prvoj seriji od 1.700 kompleta novih vojničkih uniformi, koji bi trebali biti isporučeni tokom ovog ljeta.

Nakon dvogodišnjeg programa istraživanja i ispitivanja te odabrane potpuno nove tkanine i originalne maskirne šeme s karakteristikama bosanskohercegovačkog podneblja, ugovor za prvu seriju s preduzećem Koteks d.o.o. potpisan je u martu ove godine, u vrijednosti 1,5 miliona konvertibilnih maraka, s uračunatim porezom na dodatnu vrijednost.

FOTO: MOBiH

Domaćin posjete bila je direktorica preduzeća Koteks d.o.o. Adisa Karahodžić, koja je izrazila zadovoljstvo procesom izrade nove uniforme OSBiH. Helez je posebno bio ponosan na vrhunski kvalitet materijala i zaštitnih svojstava nove uniforme.

- Učinili smo sve da se pazi i na najmanji detalj te da pripadnik Oružanih snaga BiH dobije uniformu kakvu i zaslužuje, najbolju i najkvalitetniju u regiji - istaknuo je Helez.

FOTO: MOBiH

Mašović je posebno naglasio važnost stalne kontrole kvaliteta u izradi vojničkih uniformi. Na sastanku su prisustvovali i predstavnici hrvatske firme Čateks iz Čakovca, koja je proizvođač materijala za novu uniformu.

U pratnji Heleza i Mašovića bili su načelnik Uprave za logistiku Zajedničkog štaba OSBiH brigadir Nebojša Bošnjak i komandant Komande logistike OSBiH brigadir Ernes Heleg, saopćilo je Ministarstvo odbrane BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.