open-navfaktor-logo
search
Ruski igrači više nisu problem
OSA ukinula mjere zabrane: Karadžićev advokat i Mladićev svjedok mogu ući u BiH
Profesoru Milošu Koviću i advokatu Goranu Petronijeviću iz Beograda ukinuta je zabrana ulaska u Bosnu i Hercegovinu, izjavio je ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Nenad Nešić.
26.05.2023. u 11:30
get url
text

VEZANI TEKST - Vraćen s granice u Zvorniku: Karadžićevom advokatu Goranu Petronijeviću zabranjen ulazak u BiH

- Na osnovu procjena nadležnih službi, Koviću i Petronijeviću su ukinute zabrane ulaska u BiH - naglasio je Nešić za Srnu.

Obavještajno-sigurnosna agencija (OSA BiH) procijenila je da ova dvojica ruskih propagandista nisu opasni, te da ubuduće mogu nesmetano ulaziti u Bosnu i Hercegovinu, saznaje Istraga.ba.

Skidanje sa takozvane bh. crne liste uslijedilo je nakon nedavnog sastanka državnog ministra Nešića i rukovodstva OSA-e sa Almirom Džuvom i Ristom Zarićem na čelu.

- U narednom periodu imat ćemo sastanak sa predstavnicima OSA-e i Službe za poslove sa strancima u vezi sa zabranom ulaska pojedinih lica u BiH. Očekujem da ću na tom sastanku vidjeti zbog čega je pojedinim licima zabranjen ulazak u BiH - rekao je 14. maja ministar sigurnosti Nešić.

VEZANI TEKST - Ko je profesor Ković zbog kojeg je dreku nadigao i Milorad Dodik: Branio u Hagu zločine Ratka Mladića

Granična policija BiH u martu prošle godine nije dozvolila profesoru Koviću da uđe u BiH na graničnom prijelazu Vardište, uz obrazloženje da "predstavlja opasnost po sigurnost BiH". Odluka o zabrani ulaska donesena je krajem februara 2022. godine.

Ulazak u BiH na prelazu Karakaj 25. marta 2022. godine nije dozvoljen ni advokatu Goranu Petronijeviću, jer, kako je navedeno u rješenju, "predstavlja prijetnju sigurnosti, javnom poretku, javnom redu i miru i javnom zdravlju u BiH ili međunarodnim odnosima BiH".

Advokat Goran Petronijević, pisala je Istraga, je predsjednik Upravnog odbora Fonda Ruska humanitarna misija s kojim su vlasti Republike Srpske potpisale Memorandum o saradnji. Goran Petronijević je bio advokat Radovana Karadžića.

Profesor Ković je branio zločine srpskih snaga u BiH kao svjedok na haškom suđenju komandantu Vojske RS-a ratnom zločincu Ratku Mladiću.

Miloš Ković

On je 2015. godine kao vještak obrane za povijesni kontekst opisao rat u Bosni i Hercegovini kao građanski, tvrdeći da su se srpske snage VRS-a samo branile. Prilikom poricanja optužbi o cilju stvaranja velike Srbije etničkim čišćenjem zauzetih teritorija Ković je opravdao zločine srpskih snaga  zločinima drugih zaraćenih strana. Sudije su ga zbog toga više puta upozorile.

Ković je kao historičar iz Srbije i vještak obrane generala Mladića odbacivao optužbe o akcijama srpskih snaga kao cilju stvaranja velike Srbije. Pri tom je odbijao potvrditi i da je Srpska radikalna stranka Vojislava Šešelja bila nacionalistička, čak i kada je suočen s njezinom publikacijom pod imenom "Velika Srbija".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.