open-navfaktor-logo
search
Intenzivni hibridni rat
OSABiH: Godinama smo prijavljivali osobe koje su tek nakon dešifrovanja Skya uhapšene, Tužilaštvo "primalo k znanju"
Obavještajno-sigurnosna agencija (OSA) BiH oglasila se saopćenjem za javnost, a u kojem oštro demantiraju medijske napise o navodnoj povezanosti rukovodstva Agencije sa kriminalnim radnjama i organiziranim kriminalnim grupama. 
28.11.2022. u 13:39
get url
text

Ovakvi navodi pojedinih medija, kako se ističe u saopćenju, potpuno su neosnovani i proizvoljni.

- Zbog interesa javnosti i sve učestalijih napada na Obavještajno-sigurnosnu agenciju Bosne i Hercegovine, oštro demantiramo navode medija o povezanosti rukovodstva Agencije sa osobama koje se dovode u vezu sa kriminalnim radnjama i organiziranim kriminalnim grupama.

Analizirajući samo dio informacija koje je Obavještajno-sigurnosna agencija BiH ustupila tužilaštvima i policijskim agencijama po članu 90. Zakona o OSA-i BiH, a koji navodi da generalni direktor prosljeđuje informacije u vezi sa ozbiljnim prijetnjama po sigurnost Bosne i Hercegovine zvaničnicima i drugim nadležnim tijelima i institucijama bez nepotrebnog odgađanja, od 2018. godine do septembra ove godine operativno je tretirano 49 osoba uz više od 870 informacija koje su prezentovane tužilaštvima i drugim policijskim agencijama - navode iz OSA-e BiH.

Za navedene osobe, dodaje se u saopćenju, detaljno je obavještajno obrazložena nezakonita aktivnost koja će kasnije biti potvrđena i kroz dešifriranje kriptovanih telefona i aplikacija Sky i Anom.

- U toku ove četiri godine, na navedenom prezentovanom uzorku, Tužilaštvo BiH je u vrijeme bivše glavne tužiteljice (Gordana Tadić) naše informacije samo primilo k znanju i, prema našoj procjeni, nisu se adekvatno postavili već su obavještajne podatke uzeli sa rezervom i nisu pokretali istrage.

Tek u određenom broju slučajeva policijske agencije i tužioci Tužilaštva BiH su pokretali određene aktivnosti koje su kasnije rezultirale tužilačkim istragama i sudskim procesima - navode iz OSA-e.

Dodaju da je Obavještajno-sigurnosna agencija BiH, uz saradnju sa međunarodnim partnerskim agencijama, godinama unazad ukazivala na potencijalno kriminalne aktivnosti više osoba koje će tek kasnije kroz dešifrovanje aplikacija Sky i Anom biti uhapšene i sudski procesuirane.

Za ove aktivnosti Agencija je dobila priznanja u više navrata od naših međunarodnih partnera.

- Bez obzira na sve učestalije napade, koji imaju elemente intenzivnog hibridnog rata, Obavještajno-sigurnosna agencija BiH će i dalje nastaviti zakonom propisane aktivnosti i sarađivati sa partnerskim agencijama u BiH, regiji i svijetu.

Zaštita sigurnosti građana Bosne i Hercegovine, njenog suvereniteta, teritorijalnog integriteta i ustavnog poretka su naš glavni zadatak i nikakvi pokušaji destabilizacije plasiranjem lažnih vijesti neće nas omesti u našem radu i odbrani interesa građana i države Bosne i Hercegovine - navode iz OSA-e.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.