open-navfaktor-logo
search
Visoke ocjene
OSBiH angažirane u dvije mirovne misije: Bh. put od konzumenta do aktera kolektivne sigurnosti
Veliki broj pripadnika Oružanih snaga  Bosne i Hercegovine (OSBiH) sudjelovao je u različitim mirovnim misijama diljem svijeta, demonstrirajući pritom najviši nivo profesionalnosti, umješnosti i spremnosti za izvršavanje i najsloženijih zadataka iz domena kolektivne sigurnosti.
25.12.2023. u 11:44
get url
text

Njihove zasluge na tom planu jednako su prepoznate i valorizirane, bilo da se radi o NATO vođenim operacijama podrške miru, ili mirovnim misijama Ujedinjenih nacija (UN) i Evropske unije (EU), a o čemu, među ostalim, svjedoče visoke ocjene koje su povodom angažmana bh. vojnika upućene s relevantnih adresa i od meritornih zvaničnika.

Prisutnošću na međunarodnoj sceni Bosna i Hercegovina, odnosno njene OS pokazuju sposobnost djelovanja u kriznim situacijama i interoperabilnost sa zemljama saveznicima, doprinoseći rastu kredibiliteta države, koja je uspješno prešla put od objekta/konzumenta do subjekta međunarodne vojne pomoći.

Iskustva iz Iraka, Afganistana, Malija, Konga, Centralnoafričke Republike… nedvojbeno potvrđuju izrečene ocjene te, istovremeno, pokazuju kako su miru i stabilnosti, alernativa nasilje i stradanje, te da mir može biti postignut jedino putem dijaloga, razumijevanja i međusobnog uvažavanja.

Pripadnici Oružanih snaga Bosne i Hercegovine trenutno su angažirani u dvije operacije podrške miru i to UN-ovoj u Demokratskoj Republici Kongo (MONUSCO) i u Misiji obuke Evropske unije (EU) u Centralnoafričkoj Republici (EUTMRCA).

Svi oni dijele različita i dragocjena iskustva, stečena iz 'prve ruke' i neposredno na terenu, prenoseći ih na kolege koji se još nisu suočili sa izazovima koje podrazumjevaju - rat, konflikti, nasilje, razaranje, stradanje civilnog stanovništva, glad…

Misija u Centralnoafričkoj Republici

Jedan od učesnika EU misije u Centralnoafričkoj Republici (EUTMRCA) je i major Mirsad Dedić, šef Logističkog odjela te misije i pripadnik 12. rotacije OSBiH, koje su tamo prisutne od juna 2017. godine, kada je u tu afričku zemlju upućen prvi kontigent iz Bosne i Hercegovine.

On podsjeća kako se radi o misiji čija je temeljna uloga - predvođenje sektora za vojnu obuku u Centralnoafričkoj Republici, a time i pružanje podrške reformi odbrambenog sektora u toj zemlji.

- Misija, pored toga, igra aktivnu ulogu u razoružanju, demobilizaciji, reintegraciji i repatrijaciji naoružanih grupa koje su bile destabilizirajući faktor u Centralnoafričkoj Republici u međufrakcijskim sukobima u bliskoj prošlosti – pojašnjava major Dedić u izjavi za Fenu.

Sadržaj EUTMRCA podrazumijeva i strateško savjetovanje koje je realizirano u ključnim domenima kao što su - politika, obrazovanje, ljudski resursi, logistika, komunikacije i obavještajne službe.

Referirajući se na rezultate EUTMRCA misije, major Dedić precizira kako je dosada izvršena obuka kojom je obuhvaćeno više od 13.800 pripadnika Vojske Centralnoafričke Republike (FACA), uključujući i specijalne jedinice i 'amfibije', te kako je organizirano oko 200 kurseva za oficire i podoficire s ukupno 3.669 polaznika.

Inače, vojno prisustvo Evropske unije u Centralnoafričkoj Republici datira od februara 2014. godine, odnosno slanja misije EUFOR-a, koja je pružila privremenu podršku u postizanju sigurnog okruženja u oblasti glavnog grada Bangija.

U osvrtu na aktuelno stanje u toj zemlji, major Dedić ističe kako je trenutna sigurnosna i politička situacija u Centralnoafričkoj Republici stabilna i bez većih incidenata.

U zemlji vlada apsolutno siromaštvo

Nažalost, ekonomska situacija je daleko od zadovoljavajuće i, prema raspoloživim pokazateljima, u zemlji vlada apsolutno siromaštvo, gdje više od 80 posto stanovništva sebi može da priušti samo jedan obrok dnevno.

Kada se radi o hronologiji i dinamici sudjelovanja pripadnika OSBiH u dvijema aktuelnim misijama, te daljim planovima, iz Ministarstva odbrane BiH (MOBiH) naglašavaju kako OSBiH u Organizacijsko-stabilizacijskoj misiji UN-a u DR Kongo (MONUSCO) sudjeluju od 2002. godine, te da misija vojnih posmatrača OSBiH podrazumjeva nadgledanje i verifikaciju povlačenja i demobilizacije snaga, a da mandat jedne rotacije traje godinu dana.

Iz MOBiH su Feni kazali kako je nakon zastoja u donošenju odluke o produženju mandata pripadnicima OSBiH u misiji MONUSCO, tokom 2022. godine, Predsjedništvo BiH donijelo Odluku o produženju mandata za 20. rotaciju na sjednici 21. decembra 2022. godine.

Tako je 20. rotacija upućena na izvršenje misije 26/27. marta 2023. godine, a trenutno su u misiji raspoređena dva pripadnika OSBiH.

Nadalje, Predsjedništvo BiH je na redovnoj sjednici 9. novembra o. g. donijelo Odluku o produženju mandata pripadnicima OSBiH u sklopu MONUSCO-a, upućivanjem 21. rotacije. U skladu s tim, upućivanje 21. rotacije planirano je za mart 2024. godine.

Dosada je u misiji MONUSCO angažirano ukupno 89 pripadnika Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.

Kada je riječ o Misiji obuke EU u Centralnoafričkoj Republici (EUTMRCA), iz MOBiH-a navode kako pripadnici OSBiH tamo sudjeluju od jula 2017. godine, kada je upućena prva rotacija sa dva pripadnika OS, koliko su brojale i naredne dvije rotacije.

U januaru 2019. godine izvršeno je povećanje učešća u sklopu EUTMRCA za jednog pripadnika OSBiH, tako da je ukupan broj tri pripadnika po rotaciji.

Preduputna obuka

Štabni oficiri u sklopu ove misije angažiraju se na obavlјanju štabnih dužnosti u sastavu multinacionalne komande.

Prije upućivanja u misiju, pripadnici OSBiH odlaze na preduputnu obuku koja se održava u okviru ESDC koledža u Briselu, Kralјevina Belgija.

Mandat jedne rotacije u EUTMRCA misiji traje šest mjeseci sa mogućnošću produženja do mjesec dana.

Nakon zastoja u donošenju odluke Predsjedništva BiH o produženju mandata pripadnicima OSBiH u misiji EUTMRCA i povlačenja kontigenta OSBiH iz misije u julu 2022. godine, 22.12. iste godine Predsjedništvo BiH je donijelo Odluku o produženju mandata za novu rotaciju.

Tokom 2023. godine, izvršeno je upućivanje tri pripadnika 11. rotacije OSBiH u februaru, dok su tri pripadnika 12. rotacije u misiju EUTMRCA upućena tokom augusta ove godine.

Kako je planirano, tri pripadnika 13. rotacije OSBiH bit će upućeni tokom februara 2024. godine.

Naime, Predsjedništvo BiH je na redovnoj sjednici održanoj 09.11.2023. godine, donijelo Odluku o produženju mandata pripadnicima OSBiH u Misiji obuke EU u Centralnoafričkoj Republici upućivanjem 13. i 14. rotacije koje će biti izvršeno u skladu sa planom rotacija.

Ukupno su dosada 33 pripadnika OSBiH angažirana u sklopu ove  misije.

Osim spomenutih misija MOBiH je pokrenuo proceduru za potencijalni doprinos OSBiH u NATO misiji u Iraku (NATO Mission Iraq-NMI) putem sudjelovanja u zajedničkom projektu u okviru Regionalne inicijative 'US Adriatic Charter'.

Kako iz MOBiH navode u izjavi za Fenu, ovo je ministarstvo, u skladu s predviđenim procedurama, uputilo Informaciju Predsjedništvu BiH u vezi s potencijalnim sudjelovanjem OSBiH u NATO misiji u Iraku, te će po dobijanju odobrenja od Predsjedništva BiH, poduzeti dalјe korake na tom planu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.