open-navfaktor-logo
search
Konferencija u Sarajevu
OSBiH svakim danom jačaju, modernizacija neophodna radi suprotstavljanja hibridnim i drugim prijetnjama
U prisutnosti ministra odbrane Bosne i Hercegovine Zukana Heleza i zamjenika načelnika Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH za operacije generalmajora Ivice Jerkića, u četvrtak 5. oktobra 2023. godine u Sarajevu je održana godišnja konferencija organa vojnoobavještajnog roda (VOR) OSBiH.
05.10.2023. u 16:07
get url
text

Konferencija u Domu OSBiH održana je u cilju redovnog godišnjeg sagledavanja i analize stanja i potrebe za adekvatnim planiranjem budućih aktivnosti ovog roda oružanih snaga. Uz ministra Heleza i generala Jerkića, konferencijom su predsjedavali i pomoćnik ministra odbrane BiH za obavještajno-sigurnosne poslove Predrag Đurić i načelnik Uprave za obavještajno-sigurnosne poslove ZŠOS BiH brigadir Nedžad Novalija, kao i šef Kabineta ministra odbrane BiH Salko Beba.

Imajući u vidu složenost sigurnosne situacije i sigurnosnog ambijenta na globalnom planu, ministar Helez je u svom obraćanju na konferenciji istakao kako unapređenje vojnoobavještajne podrške postaje imperativ prvog reda. On je podsjetio da je strateškim dokumentom o modernizaciji OSBiH trasiran put za opremanje i osposobljavanje cjelokupnih OSBiH pa tako i ovog roda.

- Više nego ikad do sada postaje aktuelna tvrdnja da su obavještajci oči i uši donosiocima odluka na svim nivoima upravljanja, komandama i nadzora. Vođenje operacija punog spektra u okviru zakonom propisanih nadležnosti, suprotstavljanje hibridnim i drugim asimetričnim prijetnjama, nezamislivi su bez visokointegrirane i sveobuhvatne obavještajne podrške - naglasio je ministar odbrane BiH.

Bez obzira na objektivne ometače i usporeno provođenje dokumenta o modernizaciji, OSBiH svakim danom nastavljaju sa jačanjem i izgradnjom kapaciteta. Uložit ću, dodao je ministar Helez, maksimalne napore kako bi se ubrzalo i osiguralo provođenje Plana modernizacije OSBiH, u okviru kojih je predviđena i modernizacija i opremanje struktura VOR-a. 

Godišnja konferencija rezultira zaključcima, proisteklim iz naučenih lekcija i usmjerenim na buduće aktivnosti pripadnika ovog roda OSBiH. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.