open-navfaktor-logo
search
Stari Grad
OŠCZ: Sankcije za prenošenje lažnih vijesti i izazivanje panike
Na današnjoj redovnoj sjednici Općinskog štaba civilne zaštite Stari Grad donesena je naredba o zabrani narušavanja javnog reda i mira izazivanjem panike i nereda na području te sarajevske općine za vrijeme proglašenog stanja nesreće u FBiH i prekršajnih sankcija koje se izriču počiniocima.
10.04.2020. u 19:01
get url
text

Naredbom je precizirano da se zabranjuje iznošenje ili prenošenje lažnih vijesti kojima se izaziva panika ili teže narušava  javni red i mir ili onemogućava i ometa provođenje odluka i mjera općinskih organa i drugih institucija i organizacija koji vrše javna ovlaštenja. Zabrana se odnosi na radnje učinjene kroz sredstva informisanja, društvene mreže i drugo.

Naredbom su predviđene i visoke novčane kazne za prekršioce, a kreću se od 1.000 do 3.000 KM za fizičke osobe. Od 3.000 do 9.000 KM za pravne subjekte i od 1.000 do 3.000 KM za odgovorne osobe u pravnom subjektu. Naredba je odmah stupila na snagu i važit će sve do prestanka važenja odluke o proglašenju prirodne i druge nesreće u FBiH.

- Nažalost, početkom ove sedmice bili smo svjedoci da su se iznosile laži i klevete o jednoj osobi iz Starog Grada, te se tvrdilo da je pozitivna na koronavirus, a to nije tačno. Ne znamo motive za ovakve postupke, ali ih nećemo dozvoliti. Osobe koje su pozitivne na koronavirus ne smiju biti  stigmatizirane u društvu, niti bilo ko drugi smije biti žrtva nečijih laži i kleveta. - izjavio je komandant Štaba, načelnik Općine Stari Grad Sarajevo Ibrahim Hadžibajrić.

Također, Štab je donio odluku i o novom radnom vremenu državnih službenika i namještenika u Općini Stari Grad s obzirom na to da su prethodnih deset dana bili na kolektivnom godišnjem odmoru.

- Mi smo bili prva lokalna zajednica koja je od 9. marta ograničila kretanje stranaka unutar općinske zgrade, a sve u cilju sprečavanja širenja virusa. Kasnije smo se pridržavali svih mjera koje su propisivali Federalni i Kantonalni štab civilne zaštite u smislu rada uposlenika. Od 13. do 30. aprila, uposlenici Općine Stari Grad radit će dvokratno, u smjenama od 07.30 do 11.30 i od 12.00 do 16.00 sati kako bi se izbjegla veća okupljanja u zgradi. Rad sa strankama i dalje će biti moguć samo u Šalter sali. Bez obzira na situaciju, moramo naći način da se poslovni procesi odvijaju, a da pritom budu ispoštovane sve propisane mjere i preporuke zaštite - kazao je Hadžibajrić.

U prethodnom periodu redovno je vršena dezinfekcija općinskih prostorija, a svi uposlenici dužni su nositi zaštitne maske i rukavice, saopćeno je iz Općine Stari Grad.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.