open-navfaktor-logo
search
Kanton Sarajevo
Osigurano 35 miliona eura za rekonstrukciju tramvajske pruge
Već smo raspisali tender za glavni projekat za izgradnju tramvajske pruge od Ilidže do Hrasnice i tender za glavni projekat rekonstrukcije tramvajske pruge od Ilidže do Marijinog Dvora, kazao je ministar Fišo
18.10.2018. u 21:30
get url
text

Početkom septembra 2018. godine premijer Kantona Sarajevo, Adem Zolj i ministar saobraćaja Mujo Fišo potpisali su pisma namjere za rekonstrukciju dvostrukih tramvajskih šina na relaciji Ilidža - Marijin Dvor, te kupovinu tramvaja i novih trolejbusa sa zamjenicom direktora Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) Lin O’Grady.

Za ovaj projekat od EBRD-a planirano je da se uzme kredit od 35 miliona eura. Rok otplate je do 15 godina, uključujući grejs period na otplatu glavnice do tri godine od datuma potpisivanja ugovora o zajmu.

Za rekonstrukcije dvostrukih tramvajskih šina na relaciji Ilidža – Marijin Dvor, na zahtjev Kantona Sarajevo EBRD će nastojati da mobilizira nepovratna donatorska sredstva za tehničku pomoć do 750.000 eura.

Kredit dostupan u maju 2019. godine

- Ministarstvo saobraćaja raspisalo je prije mjesec drugi tender, jer je prvi oboren, za rekonstrukciju tramvajske pruge od Marijinog Dvora do S krivine kod hotela Holidey. Ne znam koliko će trajati procedura izbora izvođača radova, jer kada se raspiše tender, nikada se ne zna hoće li se neko žaliti. Uglavnom se obustavi zbog žalbi, pa se mora raspisati novi tender.

Kredit EBRD-a trebao bi biti dostupan u maju 2019. godine. Prije dospijeća kredita Vlada KS može da raspiše tendere za rekonstrukciju tramvajske pruge i kupovinu novih tramvaja i da sve bude spremno kada kredit bude aktivan – pojasnio je Fišo.

Već smo raspisali tender za glavni projekat za izgradnju tramvajske pruge od Ilidže do Hrasnice. Raspisan je i tender za glavni projekat rekonstrukcije tramvajske pruge od Ilidže do Marijinog Dvora. Radovi su podijeljeni po sekcijama i prvo bi se radilo na rekonstrukciji tramvajske pruge od Ilidže do Nedžarića, jer to je i najugroženiji dio pruge, dodao je ministar saobraćaja.

Tramvajem do Hrasnice

Izgradnja nove dionice pruge od Ilidže do Hrasnice trebala bi početi veoma brzo jer su Vlada KS i Općina Ilidža već potpisali sporazum o zajedničkom ulaganju u ovaj projekat. Ministarstvo saobraćaja finansiralo je glavni projekat za ovu dionicu koji je u završnoj fazi. Još je ostalo da se riješe neke stvari oko imovinsko-pravnih odnosa i to je u nadležnosti Općine Ilidža. Za prugu do Hrasnice Vlada KS je izdvojila dva miliona maraka, a i za narednu godinu planirano je izdvajanje sredstava za ovaj projekat – kazao je Fišo.

Koliko će koštati izgradnja pruge od Ilidže do Hrasnice, to se još tačno ne zna, a ministar Fišo kaže da je procjena da će to koštati oko 20 miliona maraka.

Dužina tramvajske pruge u oba pravca od Ilidže do Hrasnice iznosi oko 13 kilometara, pa je planirano da se na ovoj dionici izgradi 11 tramvajskih stajališta.

Na otvaranju kružnog toka (16. oktobra) kod naselja Sokolović Kolonija, načelnik Ilidže Senaid Memić kazao je da će glavni projekat biti završen za desetak dana i da će se odmah raspisati tender za izvođače radova za izgradnju pruge do Hrasnice.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.