open-navfaktor-logo
search
Priča traje 40 godina
Osim udara na energetski suverenitet BiH: Zašto je sporna izgradnja HE Buk Bijela na Drini?
Najavljena izgradnja hidroelektrane Buk Bijela na rijeci Drina, koja je zajednički projekat bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska i Srbije sporna je prije svega što bi se time ugrozila energetska suverenost Bosne i Hercegovine.
08.02.2023. u 21:07
get url
text

VEZANI TEKST - Konaković bi da formira "pravne timove" za HE Buk Bijela, a Dodik godinama blokira Komisiju za državnu imovinu

Naime, udio u vlasništvu se dodjeljuje državnoj firmi susjedne države u procentu od 51 posto čime Elektroprivreda Srbije postaje većinski vlasnik preduzeća koje bi trebalo upravljati hidroelektranama na rijeci Drini, koja je državna rijeka i granična rijeka upravo sa Srbijom. Pored HE Buk Bijela, po istom principu bi se izgradile još dvije hidroelektrane, a ukupna vrijednost projekta Gornja Drina iznosi oko 520 miliona eura.

Međutim, postoji još jedan veoma važan razlog zbog kojeg HE Buk Bijela nije izgrađena još osamdesetih godina prošlog vijeka, a to su negativne posljedice po životnu sredinu i to ne samo u BiH, već i u susjednoj Crnoj Gori.

U godinama neposredno prije raspada bivše Jugoslavije izgradnja HE Buk Bijela odgađana je zbog nedostatka novca, ali i zbog činjenice da je tadašnja vlast pratila reakcije stanovništva koje je trebalo biti izmješteno, a njihov broj nije bio zanemariv. Također, i u dijelu vlasti, kako na nivou tadašnjih socijalističkih republika Bosne i Hercegovine i Crne i Gore, tako i na saveznom nivou, postojao je otpor zbog otvorene mogućnosti da se izgradnjom HE Buk Bijela napravi ekološka katastrofa.

Upravo iz tih razloga još u junu 2020. godine žalbu Odboru za sprovođenje ESPOO konvencije (UN-ova Konvencija o procjeni utjecaja na životnu sredinu preko državnih granica) na projekat hidroelektrana na gornjoj Drini podnijeli su Centar za životnu sredinu i Aarhus centar iz Bosne i Hercegovine zajedno sa organizacijama Green Home i Ozon iz Crne Gore.

VEZANI TEKST - Ustavni sud BiH o HE na Drini: Komisija za koncesije nije izvršila odluku suda, rješenje ide Tužilaštvu

- Ta žalba još nije dobila svoj konačan epilog. Još čekamo odluku. Prema relevantnom analizama, izgradnjom HE Buk Bijela bio bi ugrožen biljni i životinjski svijet. Bila bi stvorena ogromna akumulacija, čime bi migracija riba bila onemogućena. Nažalost, projekat se gura pod svaku cijenu - kazali su za Faktor u Centru za životnu sredinu sa sjedištem u Banjoj Luci. 

Aleksandar Perović, direktor Ekološkog pokreta Ozon iz Crne Gore, istakao je da bi nove hidroelektrane mogle dodatno da ugroze zaštićeni kanjon Tare u Crnoj Gori, koji je se nalazi na UNESCO-voj listi svjetske baštine i koja je dio Nacionalnog parka Durmitor.

- Bojim se da će postavljanje kamena temeljca za HE biti isto još jedna dodatna prijetnja za rijeku Taru. Posebno je zabrinjavajuće što Crna Gora nije bila uključena u projekat u kojem mnogo toga nije poznato. Vlast u Crnoj Gori nije imala potrebnu diplomatsku jačinu da na neki način svoje građane upoznaju sa tim šta se dešava i da pokažu da im je bilo stalo - rekao je Perović za Radio Slobodne Evrope.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.