open-navfaktor-logo
search
Skoplje
Osmani s Komšićem i Bećirovićem: Red je da BiH ratifikuje sporazum o kretanju sa ličnim kartama
Predsjednica Kosova Vjosa Osmani, u okviru bilateralnih sastanaka tokom samita Procesa Brdo-Brijuni koji se održava u Skoplju, sastala se s predsjedavajućim Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željkom Komšićem i članom Predsjedništva BiH Denisom Bećirovićem, prenosi Anadolu.
11.09.2023. u 17:18
get url
text
Denis Bećirović, Željko Komšić i Vjosa Osmani na sastanku
Denis Bećirović, Željko Komšić i Vjosa Osmani na sastanku

Na sastanku je, između ostalog, razgovarano o ratifikaciji sporazuma iz Berlinskog procesa od strane Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, što je obaveza koja proizilazi iz potpisivanja sporazuma u ​​novembru prošle godine.

Osmani je istakla da je ratifikacija sporazuma od strane vlasti BiH, osim obaveze, i neophodnost koja će pomoći slobodnom kretanju građana obje zemlje, što bi doprinijelo rastu komunikacije i razmjene između naroda dvije zemlje, saopćeno je iz Predsjedništva Kosova.

Skupština Kosova i četiri države regiona ratifikovali su sporazume u okviru Berlinskog procesa, od kojih jedan predviđa kretanje samo ličnim kartama s Bosnom i Hercegovinom, pa je, prema riječima Osmani, red na Bosnu i Hercegovinu da učini isto.

Također, Osmani je ocijenila da bi povezivanje diplomatskih odnosa dvije države povećalo mogućnosti za produbljivanje bilateralne saradnje u svim oblastima od zajedničkog interesa. Ona je istakala da bi postizanje zajedničke vizije obje zemlje da budu dio euroatlantske porodice doprinijelo miru, stabilnosti i dugoročnom prosperitetu regiona.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.