open-navfaktor-logo
search
Potpredsjednik SDA
Osmanović: "Trojka" će se rasuti; privođenje ambasadora u najmanju ruku neprimjereno
SDA se uvijek principijelno pridržavala toga da se ne treba miješati u rad pravosuđa, ali se pokazuje da su privođenja ambasadora Senaida Memića i Abdulaha Skake najblaže rečeno neprimjerena, kazao je danas Adil Osmanović, potpredsjednik SDA i delegat u Vijeću naroda NSRS-a.
27.05.2023. u 13:20
get url
text

- Ako je Skaka sam došao, dao izjave, ne vidim razloga da je na onakav način vezan, privođen od kantonalnog MUP-a do Tužilaštva BiH, trebalo je to uraditi na jedan korektan način. Mi se nadamo da će advokati, Skaka i ostali na sudu pokušati dokazati svoju nevinost. Podržavam rad pravosuđa, voljeli bismo da to pravosuđe malo više uđe na prostor entiteta RS i na drugi prostor u Hercegovini, ali tako je kako je - dodao je Osmanović. 

On je, odgovarajući na pitanja novinara postavljenih tokom svečane sjednice Glavnog odbora SDA povodom 33 godine ove stranke, kazao da je SDA pokazala kako se ponaša kao pozicija, a sada će pokazati kako se ponaša kao opozicija. 

- Nećemo dozvoliti bilo kakav zakon koji bi išao na štetu institucija, oduprijet ćemo se tome, na vrijeme te stvari aktuelizirati. Kretanje naprijed je kretanje u skladu s Dejtonskim mirovnim sporazumom, Ustavom i nećem dozvoliti želju SNSD-a da uspori kretanje BiH. Bit ćemo ozbiljna, odgovorna opozicija - rekao je Osmanović.

Na pitanje kako će SDA povratiti koalicioni kapacitet, odgovorio je da ako gledamo kako se "Trojka" ponaša, onda ga neće biti teško vratiti.

- Očigledno da će se brzo rasuti. Mi smo sa svojim političkim kapcitetom tu oko kojeg se okupljaju stranke. Ovakva ponašanja kakava imamo na nivou Vijeća ministara BiH i Vlade FBiH pokazivat će snagu, ispravnost i proncipijelnost SDA i stranaka oko nje - dodao je Osmanović.

Ocijenio je da nije trebalo SNSD-u dati poziciju direktora Uprave za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine, posebno ne Zoranu Tegeltiji "koji će, bojim se, na svaki način pokušati devalvirati značaj, utjecaj i snagu te instiucije". 

Govoreći u kongresu SDA sredinom oktobra, Osmanović je ocijenio da će najvjerovatnije biti određenih promjena pogotovo kada su u pitanju potpredsjednici stranke, te daje SDA uvijek pokazala visok stepen demokratije.

On je, povodom 33 godine SDA, kazao da je ta stranka, posebno nakon Dejtona, uradila ogroman posao kad u pitanju obnova, ogroman doprinos uložila na pomirenju politika, te kad god je bila u pozicijama u vlasti dešavali su se krupni, dobri, pozitivni politički procesi u BiH.

Izjavu za medije tokom svečane sjednice Glavnog odbora dao je i Safet Softić, potpredsjednik SDA i delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine. 

Komentirajući usvajanje izgradnje gasovoda Nova istočna interkonekcija, odlazak Milorada Dodika u Moskvu, Softić je kazao da to sve pokazuje kako se i na koji način novoformirana vlast odnosi prema strateškim pitanjima i kako se to Dodik promijenio, "Trojka" kaže na bolje. Dodao je da ulazak "Trojke" u vlast i sve ovo što se daje Dodiku njega čini gorim. 

Odgovorio je i na pitanja o predstojećem Kongresu SDA istakavši da će Kongres odlučiti hoće li Bakir Izetbegović nastaviti voditi stranku, da je pet mjeseci dug period i mnogo se toga može izdogađati, ali i da je, ako ostanu dva kandidata, Izetbegović i Šemsudin Mehmedović, pozicija Izetbegovića stabilnija, najizglednija. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.