open-navfaktor-logo
search
"Šokantna pasivnost"
Osmanović: Umjesto da nabavlja vakcine, Tegeltija spava zimskim snom
Šef kluba Stranke demokratske akcije u Državnom parlamentu Adil Osmanović kazao je da je šokantna pasivnost predsjedavajućeg Vijeća ministara Zorana Tegeltije, po pitanju nabavke vakcina.
30.03.2021. u 12:38
get url
text

Kako navodi, dok vlade država širom svijeta, rade danonoćno da bi došle do vakcina, Vijeće ministara na čelu sa Zoranom Tegeltijom još spava zimskim snom.

- Argument da u našem ustavnom sistemu entiteti i kantoni imaju značajnu nadležnost, kada je u pitanu zdravstvo, apsolutno je neodrživ, jer ni entiteti ni kantoni nemaju ni približno jednak kapacitet kao Vijeće ministara, kada su u pitanju međunarodni kontakti, koji su ključni za otvaranje nabavljačkih kanala - kaže Osmanović.

Jedna je stvar, ističe, kada drugim državama ili međunarodnim kompanijama piše predsjedavajući Vijeća ministara, a sasvim druga kada to čine predstavnici nižih administrativnih jedinica, koji nemaju potreban međunarodni kredibilitet.

- To se upravo desilo, kada je premijer KS Edin Forto pisao premijeru Rusije, što kako je obznanio ambasador BiH u Moskvi tamo nije doživljeno ozbiljno, ali je očigledno Forto bio prinuđen zbog indolentnosti predsjedavajućeg Tegeltije. Pozivam predsjedavajućeg Tegeltiju da se prestane skrivat i preuzime odgovornost, ili ukoliko ne želi da se bavi svojim poslom, neka to otvoreno kaže, kako bismo mu što prije mogli tražiti zamjenu - poručio je Osmanović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.