open-navfaktor-logo
search
Šef kluba SDA
Osmanović: Važne poruke iz Kongresa SAD-a, ukazano na pozitivnu ulogu bošnjačke politike
Šef kluba zastupnika SDA u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Adil Osmanović kazao je da su zaključci, kao i sam tok današnje diskusije u Kongresu SAD, ohrabrujući za Bosnu i Hercegovinu.
08.12.2020. u 20:45
get url
text

Čuli smo nekoliko ključnih stvari. Najprije, vrlo precizno je adresirana odgovornost prema Miloradu Dodiku i SNSD-u, a zatim i prema HDZ-u, doduše u nešto blažem obliku.

Druga važna stvar jesu odlučni tonovi, kada su u pitanju secesionističke prijetnje iz entiteta RS, kao i zahtjevi za trećim entitetom. Kada iz najmoćnije države svijeta dođe signal da to neće biti tolerisano, i da svima koji to nastave raditi slijede sankcije, onda je to ozbiljna stvar.

Izuzetno je važno što je u Kongresu prepoznat destruktivni potencijal tzv. "dejtonskih" etničkih blokada institucija. Nešto što je nastalo kao mehanizam zaštite kolektivnih interesa naroda postalo je sredstvo blokada koje koče državu, njenu funkcionalnost i sveopći razvoj. Jako je dobro što ovakve poruke dolaze iz Kongresa, u istom danu kada neke druge poruke dolaze iz Hrvatskog sabora.

Važno je što je potenciran značaj puta Bosne i Hercegovine ka članstvu u NATO savezu i EU, te u fokus stavljen negativan utjecaj nekih vanjskih faktora, kojima je cilj usporiti i zaustaviti NATO integracije.

Za razliku od nekih ranijih rasprava, kada su neke lokalne teme bile u fokusu, od izuzetnog značaja je što je sada utvrđen prioritet političkih tema: prijetnje iz RS, blokade, NATO put, negativni utjecaj Hrvatske, Srbije i Rusije. Ukazano je i na predanost bošnjačkih političara očuvanju teritorijalnog integriteta, što je važno zbog suzbijanja mita kojim se izjednačavaju tri "strane" u BiH.

Izuzetno je važno da se u međunarodnim okvirima razbija fama da su sve tri strane iste i da predstavljaju isti problem, što su dug period propagirali čak i neki krugovi u Sarajevu, čineći uslugu SNSD-u i HDZ-u. To je prvi korak u novom zamahu ka jačanju države i članstvu u NATO i EU.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.